Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Ve třech ze čtyř sousedních zemí se objevil africký mor prasat

Německo jen před pár dny informovalo o prvním výskytu afrického moru prasat (AMP) na svém území. Nákazu potvrdily testy u nalezeného mrtvého prasete divokého v blízkosti polských hranic. AMP je velmi nebezpečné, nakažlivé onemocnění domácích i divokých prasat všech plemen a věkových kategorií. Státní veterinární správa (SVS) proto apeluje na nutnost dodržování mimořádných veterinárních opatření a zásad biologické bezpečnosti v chovech.

AMP je přenosný pouze na prasata (domácí i divoká) a není nebezpečný pro člověka, nicméně může mít vážné ekonomické dopady v chovech prasat

V současné době je hlášen výskyt onemocnění v 11 členských státech EU: Belgii, Bulharsku, Estonsku, Itálii (výskyt pouze na Sardinii), Litvě, Lotyšsku, Maďarsku, Polsku, Rumunsku, Slovensku a nově Německu

Německé veterinární dozorové orgány ve čtvrtek potvrdily první úhyn divoké prasete na AMP. Mrtvého divočáka, u kterého následné testy onemocnění prokázaly, našli lidé v okrese Spree-Neisse u Chotěbuzi v Braniborsku. Region hraničí s Polskem, kde se nákaza dlouhodobě vyskytuje. Česká republika je od loňského dubna oficiálně „zemí bez afrického moru prasat“.  I přesto nadále platí veterinární opatření, která se snaží zabránit možnému zavlečení nákazy na naše území.

„V celé ČR tak nadále platí zákaz přikrmování a omezení vnadění prasat divokých, je nařízen jejich celoroční intenzivní lov, platí zákaz dovozu trofejí z prasat divokých ze zemí s výskytem AMP i zákaz používat v chovech prasat seno a slámu pocházející ze zemí s výskytem AMP,“ vysvětluje ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

Zakázáno je také zkrmování kuchyňského odpadu v chovech prasat domácích. Riziko představuje také maso a masné výrobky z vepřového masa z domácích porážek a z neznámých zdrojů. Stejné je to i u masa z divočáků, které nikdo před zpracováním důkladně neprodlédl.

„Od roku 2014 probíhá na území ČR monitoring AMP v jehož rámci jsou vyšetřována všechna nalezená uhynulá prasata divoká. Sběr uhynulých těl a jejich zasílání k laboratorním vyšetření je podpořen vyplácením nálezného. Veterinární dozor se dlouhodobě věnuje také zásilkám vepřového masa a zvěřiny ze zemí s AMP a namátkově maso testuje na přítomnost původce nákazy,“ dodává mluvčí SVS Petr Vorlíček.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com | Zdroj Státní veterinární správa

Štítky africký mor prasat, Státní veterinární správa, myslivost, divočák, ČR, divoké prase, Státní veterinární správa České republiky, Německo, nemoc, Česko, Evropská unie, Polsko, maso, Belgie, Itálie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve třech ze čtyř sousedních zemí se objevil africký mor prasat  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.