Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Ve hře je opět možnost dlouhodobého skladování vyhořelého paliva u jaderných elektráren

Platforma proti hlubinnému úložišti sdružující 51 měst, obcí a spolků, vítá informaci, že zodpovědné vládní úřady uznaly jejich argument. Přestaly totiž odmítat variantu dlouhodobého skladování vyhořelého jaderného paliva jako alternativu k rychlé přípravě a výstavbě konečného hlubinného úložiště. 

Správa úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) uzavřela smlouvu o dílo s ÚJV Řež, SATRA a Mott MacDonald CZ, které mají do začátku roku 2021 všestranně zhodnotit možnosti dlouhodobého skladování vyhořelého paliva u obou jaderných elektráren, případně v centrálním podzemním skladu Skalka na Vysočině. 

Až doposud Platforma proti hlubinnému úložišti kritizovala chybějící poctivé zhodnocení různých variant řešení konce jaderného palivového cyklu již během přípravy a schvalování vládní Koncepce nakládání s radioaktivními odpady a vyhořelým jaderným palivem. Tato koncepce počítá s výběrem finální lokality pro úložiště do roku 2025.

„Takový nesmyslný spěch by byl na úkor nalezení skutečně přijatelného řešení. Proto je potřeba dnešní proces vyhledávání přerušit a nejprve přijmout stále neexistující zákon o zapojení obcí do výběru úložiště. Také je potřeba dobře připravit a projednat pravidla případného pokračování.  Dlouhodobé skladování by pak mohlo dát časový prostor pro hledání bezpečnějšího řešení dědictví jaderné energetiky, než je jeho zakopání v zemi,“ konstatoval mluvčí Petr Klásek, starosta obce Chanovice a mluvčí Platformy proti hlubinnému úložišti.

„S úložištěm nespěchejme, podívejme se poctivě i na další možnosti, co lze udělat s jaderným odpadem. A mezitím přijměme zákon, který by zajistil práva obcím a lidem v nich žijících a projednejme závazná pravidla, aby je státní úřady neměnily, co chvíli podle jednotlivých ministrů,“ doplnil Klásek.

Platforma proti hlubinnému úložišti vznikla za účelem prosazení změny v přístupu státu k nakládání s vyhořelým jaderným palivem a dalšími radioaktivními odpady, který se nebude omezovat jen na hlubinné úložiště. Platforma dále prosazuje, aby rozhodnutí o výběru lokality pro případné ukládání bylo podmíněno předchozím souhlasem dotčených obcí.

Ve hře jsou aktuálně čtyři lokality z původních devíti

Z původních devíti lokalit bude stát vybírat místo pro úložiště jaderného odpadu ze čtyř finálních. Ve hře tak zůstává Březový potok na Klatovsku, Janoch u Temelína, Horka na Třebíčsku a Hrádek na Jihlavsku. Úplně nejžhavějším kandidátem je potom lokalita Janoch u Temelína, což je logické i hlediska následného transportu vyhořelého jaderného paliva z elektrárny.

Z devítky vytipovaných lokalit začátkem června vypadly lokality Kraví hora na Žďársku, Čertovka na pomezí Ústeckého a Plzeňského kraje, Magdaléna na Táborsku, Čihadlo na Jindřichohradecku a lokalita Na Skalním u Dukovan.

Úložiště, v němž by měly být trvale v hloubce půl kilometru uloženy tisíce tun vyhořelého paliva z jaderných elektráren, má v ČR vzniknout do roku 2065. Nyní se vyhořelé palivo z jaderných bloků ukládá do meziskladů přímo v areálech elektráren. Náklady na vybudování hlubinného úložiště jsou spočteny na 112 miliard korun. V podzemí finální lokality by měl skončit vysoce nebezpečný odpad s garancí bezpečnosti po další statisíce let.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky úložiště, radioaktivní odpad, protest, pochod, atomový zákon, výběr lokalit, skladování, palivo, jaderná elektrárna, Správa úložišť radioaktivních odpadů, Satra, Kraj Vysočina, Jaderná elektrárna Temelín, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve hře je opět možnost dlouhodobého skladování vyhořelého paliva u jaderných elektráren  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.