Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Sucho ve skleníku plzeňské zoologické zahrady, nová expozice ukáže život na poušti

Svět sucha, to je hlavní náplň nových expozic, které návštěvníkům nabídnou i pohled na nejohroženější druhy rostlin vyskytujících se na například na Tříkrálových ostrovech, Chathamových ostrovech nebo na jihozápadu Madagaskaru. Vedle sukulentů spatří návštěvníci také nejmenší suchozemskou želvu na světě.

Nová expozice provede návštěvníky světem sucha a pouští. Mnohé vystavované rostliny patří k nejohroženějším druhům na zemi. Obdivovat tak budou moci lidé floru nejsuššího světadílu – tedy Austrálie i sukulenty z Kapsa, Kopje, Sahary a mnohé další.

„Při procházce mezi rozkvetlými záhony se můžete dozvědět nejen zajímavosti o rostlinách, ale i o jejich objevitelích a sběratelích. Kdo z vás slyšel o Václavu Bojerovi, rodákovi z Řesanic? Nejen, že objevil a popsal mnoho nových druhů rostlin na Madagaskaru a Maskarénách, ale byl i přítelem madagaskarského krále a ředitelem botanické zahrady na Mauritiu,“ popisuje vedoucí botanického oddělení Tomáš Peš.

Vedle rostlin je expozice doplněna i o živočichy, kteří obývají tyto nehostinné krajiny. Prostor tu tak dostali vzácní plazi z Karibiku nebo západního Madagaskaru. K vidění bude i nejmenší suchozemská želva na světě i sklípkan z ostrova Sokotra.

Skleník v zahradě byl stavěn svépomocí od poloviny 80.let, otevřen byl v roce 1993 a dlouhé roky hostil právě sukulenty. Do otevření Mediterranea a Filipínské expozice s motýly byl jediným přístupným skleníkem v areálu zahrady.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Kateřina Misíková

Štítky zoo, botanická zahrada, zoologická zahrada, Plzeň, sukulenty, rostliny, expozice, Madagaskar, sukulent, skleník, Václav Bojer, Austrálie, Kopje, Maskarény, Karibik

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sucho ve skleníku plzeňské zoologické zahrady, nová expozice ukáže život na poušti  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.