Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Malá zubří slečna dostala jméno Onica, stádo v Plzni je nyní pětičlenné

Nejmladší člen stáda v plzeňské zoo už má své jméno, Onica. Tříměsíční zubří slečna se má čile k světu. Obecně se těmto kopytníkům v Plzni daří, zahrada se může pochlubit i nejdéle žijícím kusem, rekordmankou Cvarkou, které je už 24 let.

„Všichni v Plzni odchovaní a pojmenovaní zubři získali jména dle klíče plemenné knihy od stejných 2 písmen. Tedy například Onia, Ondra, Ontario a další,“ vysvětluje mluvčí zahrady Martin Vobruba.

Kmotrem posledního narozeného mláděte se stal člen Rady města Plzně Vlastimil Gola s dcerou Natašou. Zahrada chová zubry od roku 1997, v té době sem dorazila i samice Cvarka z Chomutova a žije zde dodnes. Svého času byl zubr nejmohutnějším zvířetem v plzeňské zoo, prvenství mu pak sebrali nosorožci.

„Stádo v plzeňské zoo nyní tvoří dvě krávy Cvarka ze Zooparku Chomutov a Radbuza dovezená z Obory Radany. Dne 21. ledna 2014 jsme dostali z pražské zoo jejich původního chovného samce Arba. Ještě do konce roku se u nás stačil stát otcem, když mladší z kravek 18. října 2014 porodila samičku, která dostala podle klíče plemenné knihy jméno Onia. Následovala již další 4 mláďata,“ popisuje Vobruba.

Maximální zjištěný věk zubrů v zajetí je 23 let u samců a 28 let u samic. Ve volné přírodě však nežijí samci déle než 14–16 let a nejstarší samice doložená v Bělověžském pralese se dožila 24 let. Kráva Cvarka, která sdílí se stádem ohradu v Plzni je nejdéle žijícím zubrem u nás. Stádo včetně tříměsíční samičky mohou návštěvníci pozorovat  v nejzápadnější části zoo, nedaleko expozice medvědů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Kateřina Misíková

Štítky zoo, Plzeň, zoologická zahrada, mládě, zubr, Onica, Martin Vobruba, zahrada, Chomutov, Rada města Plzně, ZOO Praha, Ontario, Radbuza

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Malá zubří slečna dostala jméno Onica, stádo v Plzni je nyní pětičlenné  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.