Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Krize způsobila pivovarům obrovské ztráty, ty menší stále nejedou naplno

Obrovské ztráty sčítají pivovaru po celé republice. Podle zprávy Centra ekonomických a tržních analýz (CETA) jde více než 4,7 miliardy korun. Nejvíce zasažené jsou malé pivovary, které svou výrobu musely úplně zastavit. Znovu nastartovat provoz je pro ně obtížné. Některé z nich se zapojili se do iniciativy Zachraň pivo, aby nemuseli navařené pivo vylít do kanálu.

„Akce Zachraň pivo byla skvělá,. Dokázali jsme se tak zbavit navařeného piva, že jsme toho nemuseli tolik likvidovat. Prodávali jsme to za nákladovou cenu, mnohdy i pod náklady, protože jsme věděli, že se toho musíme zbavit rychle. Zbytek jsme nechali vypálit, že jsme z toho udělali pálenku. Pak se výroba zastavila,“ tak popisuje tíživou situaci Martina Köhlerová z pivovaru Purkmistr.

Koncem března zde zaměstnávali 55 lidí, ti po zavedeních vládních opatření museli zůstat doma. Ani teď po rozvolnění opatření nejede pivovar naplno a zaměstnanci jsou podle ředitelky stále z 60 procent doma. Purkmistr je komplex pivovaru, restaurace a lázní. Dopady to tak mělo na všechny tyto oblasti.

„V podstatě za ty tři měsíce a část června to byla ztráta nějakých 20 milionů v podobě tržeb. Březen je pro nás nejsilnější měsíc na školení, firemní akce, v květnu začíná terasa, cizinci hodně jezdí a víkendové pobyty a tohle všechno jsme přišli. Co se týče toho pivovaru, tak tam hodně se účastníme pivních slavností a akcí, to letos vůbec není, ještě jsme nebyli ani na jedné akci,“ říká Köhlerová.

Pozvolna se lidé začínají vracet, mají zde rodinné oslavy a v plánu je i několik svateb. Například s loňským rokem se to srovnávat nedá.

Prazdroj se zaměřil na lahvová piva

Pivovary spadající pod Plzeňský prazdroj svou výrobu nestavily, nicméně ji museli přizpůsobit aktuální poptávce po pivu v lahvích nebo plechovkách. V této oblasti se podle studie CETA celorepublikově zvýšili tržby za pivo v obchodech o 794 miliónů korun.

Celkové dopady vládních nařízení na pivovar byly ale drastické. Propad prodejů byl zhruba 40 %. Zásadní pro nás bylo, že jsme neprodávali čepované pivo do hospod a tento výpadek nelze ničím už do konce roku nahradit. A to ani zvýšeným zájmem o balené pivo,“ popsal mluvčí Plzeňského Prazdroje Zdeněk Kovář.

Po celou dobu se největší tuzemský výrobce piva snažil zaměřit na pomoc hospodám. Kompenzovali jim například sudy a taky, které během uzavření expirovali. Dále také radili, jak zakoncertovat hospodu nebo výčep.

Zapojili jsme se do iniciativy České svazu pivovarů a sladoven s názvem Zachraň hospodu. A ihned po otevření hospod jsme během dvou týdnů uspořádali největší akci v naší historii, kdy jsme pozvali lidi do hospod a dali jim pivo zdarma, abychom pomohli hospodským rozhýbat jejich podnikání. Celkem jsme tak v Česku lidem načepovali milion piv na náš účet,“ dodává Kovář.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto prazdroj.cz

Štítky pivo, pivovar, Prazdroj, Plzeň, Purkmistr, koronavirus, ztráta, hospoda, Centrum ekonomických a tržních analýz (CETA), Zdeněk Kovář, Plzeňský Prazdroj, a. s., Český svaz pivovarů a sladoven, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krize způsobila pivovarům obrovské ztráty, ty menší stále nejedou naplno  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.