Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zmije přistála majitelce domu na Plzeňsku přímo před vstupní dveře a schovala se

Že nemohou z nebe padat jedovatí hadi? Že je to nesmysl? Naopak! Takový případ se s největší pravděpodobností stal ve Štáhlavech na jižním Plzeňsku. Na vlastní oči se o tom přesvědčila majitelka jednoho domu, která našla před dveřmi stočeného hada.

„Mám před domem ve vřesu stočenou zmiji,“ hlásila žena na linku plzeňské záchranné stanice živočichů a požádala její pracovníky, zda by nemohli přijet hada odchytit. „Zmiji ve vřesu uprostřed zástavby rodinných domů hned vedle zaparkovaného auta a vchodových dveří? Nesmysl. Vysvětluji paní po telefonu a žádám ji o zaslání fotografie hada s tím, že se jí následně ozvu,“ popsal naprosto kuriózní zásah šéf záchranné stanice Karel Makoň.  

Ten byl přesvědčen, že po otevření MMS zprávy uvidí jako obvykle maximálně užovku obojkovou či hladkou. „Otevírám zprávu a ejhle, ukázková zmije jako z učebnice přírodopisu. Okamžitě volám paní zpět s tím, ať hada hlídá, že tam jedeme. Chvilku nám to trvalo, ale naštěstí zmije nebyla daleko, navíc ten kousek zeleně před domem byl, pravda, hodně nepřehledný, ale po čerstvé zálivce i značně studený, a tak zmije se z vřesu přesunula pod vedlejší kleč, kde se stočila a čekala,“ líčil neobvyklý zážitek Makoň.

Zmiji se pak podařilo bleskově odchytit. Následně ji záchranáři přesunuli do jiného pro zmiji bezpečnějšího prostředí mimo zástavbu. V lese nad Šťáhlavy na prosluněné pasece jí bude podstatně lépe a bude tam i více klidu. Zmije je totiž velice plaché zvíře, které se do zástavby pravděpodobně nechtěně dostalo s nějakým materiálem.

„Pokud ji z lesa do Šťáhlav nepřivezli sami lidé, tak ji tam doneslo nějaké zvíře nebo vypadla ze zobáku čápovi hnízdícímu na komíně na návsi. Zmije měla totiž na hlavě drobné poranění, což by odpovídalo skutečnosti, že se do záhonku před rodinným domem z okolní přírody určitě sama nepřiplazila,“ uvedl Makoň nejpravděpodobnější možnost, jak se had dostal před dům.

O tom, že je výskyt zmije na Plzeňsku spíše ojedinělý jev svědčí i to, že se jednalo po deseti letech teprve o druhou zmiji kterou, se pracovníci záchranné stanice zbývali. „V 99 procentech případů nahlášených zmijí se nejedná o tohoto jedovatého hada. Lidé nás volají na neškodnou, nejedovatou užovku obojkovou či užovku hladkou,“ dodal Karel Makoň.  

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto DESOP

Štítky DESOP, Karel Makoň, zmije, odchyt, záchranná stanice živočichů Plzeň, dům, Plzeňský kraj, vřes obecný, Šťáhlavy, jedovatí hadi

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zmije přistála majitelce domu na Plzeňsku přímo před vstupní dveře a schovala se  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.