Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Velkolepé Slavnosti svobody se v Plzni letos poprvé uskuteční bez veteránů z USA a Belgie

Květnové oslavy konce druhé světové války budou letos v Plzni trochu jiné. Osvobození americkou armádou si letos nepřijede připomenout například oblíbený veterán George Thompson, který letos oslaví již devětadevadesáté narozeniny. I tak se ale mohou Plzeňané těšit na nabitý čtyřdenní program v podobě vojenských kempů, Konvoje svobody nebo koncertů. Chybět nebudou samozřejmě ani pietní akty.

„Letos poprvé se oslavy konce druhé světové války uskuteční bez těch, kdo Plzeň v květnu 1945 osvobozovali. Žijícím válečným veteránům už jejich zdravotní stav nedovolí cestovat na tak velkou vzdálenost. Přítomni však budou alespoň symbolicky,“ uvedl dnes na tiskové konferenci primátor města Roman Zarzycký (ANO).

Veteráni George Thompson a Lincoln Harner totiž poslali Plzeňanů zdravice, z nichž je jasně patrné, že mají k západočeské metropoli opravdu blízký vztah. „Plzeň je mým druhým domovem. K Česku jsem měl vždy blíž než většina Američanů. Vyrůstal jsem v Kansasu a mí kamarádi na střední škole se jmenovali Havel a Černý. Všichni mí přátelé na střední škole pocházeli z Čech. Nikdy jsem je neslyšel mluvit česky, ale byli to moji nejlepší kamarádi. Jak jsem již zmínil, Plzeň je můj druhý domov. A proto, kdybych se měl kdy stěhovat, byla by Plzeň jasnou volbou. Všichni lidé mě tu milují a já miluji je,“ vzkázal George Thompson.

Válečný veterán George Thompson oslavil 98. narozeniny, klub vojenské historie po něm pojmenoval tank

Plzeň je mým druhým domovem, říkává s oblibou válečný veterán George Thompson, který se svými spolubojovníky v květnu 1945 osvobodil Nýřany a dále pokračovali směrem do západočeské metropole. Thompson se pravidelně účastní Slavností svobody a...

 

Největší oslavy konce války v Evropě

Plzeňské oslavy se svým rozsahem zcela vymykají běžným měřítkům a patří mezi největší v Evropě. Lidé se tak letos mohou od 5. do 8. května těšit na dobovou atmosféru, kempy klubů vojenské historie, Konvoj svobody, koncerty i pietní akty, včetně hlavního vzpomínkového setkání u památníku Díky, Ameriko! Kulturní program si Plzeňané i přespolní užijí na náměstí Republiky a v amfiteátru za Obchodním centrem Plaza.

V mázhauzu plzeňské radnice bude také k vidění výstava, která připomene roli 16. obrněné divize americké armády, jejíž tanky a vozy vjely 6. května 1945 do Plzně jako první. Venkovní výstavní panely ve Smetanových sadech se naopak zaměří na Poválečné roky svobody, výstava je zároveň věnována i památce Pavla Hauznera, plzeňského sběratele, pamětníka a propagátora vzpomínky na muže generála Pattona.

„Dobové vojenské kempy, v nichž jsou k vidění desítky vozidel těžké i lehké obrněné techniky, dílenská a přepravní technika, polní kuchyně i vojenské ubikace, se rozloží v Křižíkových sadech. Další kluby připomínající Československou samostatnou obrněnou brigádu a RAF, včetně makety letounu Spitfire, se vrátí, společně s Armádou České republiky, do prostoru parku za obchodním centrem Plaza,“ láká vedoucí Oddělení marketingu Magistrátu města Plzně Jana Komišová.

Speciální složky Armády České republiky včetně vojenské policie předvedou, jak vypadá výcvik sebeobrany MUSADO Military Combat System. „Máme opět připraveny ukázky různých typů bojové techniky. Statická ukázka bude pro návštěvníky přístupna v pátek 5. května a v sobotu 6. května v časech od 9 do 20 hodin,“ upřesnil ředitel Krajského vojenského velitelství Plzeň Milan Sklenář.

FOGALERIE: Convoy of Liberty 2022

Neděle, 8. května 2022, 14:11

FOGALERIE: Convoy of Liberty 2022
FOGALERIE: Convoy of Liberty 2022
 

Kdo raději baží po kultuře, ten si bude moci užít v amfiteátru swing, jazz, folk a counry. Vystoupí tam například Kateřina Steinerová & Her Swing Boys, Václav Noid Bárta a Cimbálová muzika Milana Broučka, skupiny Cop, Navostro, Taxmeni nebo Bratři Ebenové. Na své si přijdou také příznivci Plzeňské filharmonie, která se představí s programem "Plzeň zdraví Ameriku" v rámci pátečního zahajovacího večera na náměstí Republiky.

Program si pro letošní rok připravila i Paměť národa, která 8. května pořádá sportovní akci s názvem „Běžíme za všechny, kteří se nevzdali“.  Tato událost připomene osudy politických vězňů, válečných veteránů, obětí holocaustu a disidentů, tedy všech bojovníků za svobodu.

Akty u památníku Díky, Ameriko! a Konvoj svobody bude možné sledovat on-line na facebooku městaSlavností svobody, kde také najdete program oslav.

Řada veteránů, kteří se pravidelně vraceli do Plzně, již zemřela. Začátkem března jsme informovali o odchodu amerického veterána Richarda G. Piepera. V úctyhodném věku osmadevadesáti let zemřel loni na podzim také válečný veterán a osvoboditel Plzně Valère Gustin. Ještě v květnu se zdravil s tisícovkami Plzeňanů, účastnil se pietních aktů i rozdával podpisy. Loňských Slavností svobody v Plzni se vedle Valère Gustina zúčastnil ještě belgický veterán Louise Gihoul, který bohužel zemřel v létě. Ještě krátce před konáním loňských Slavností svobody zemřel v USA ve věku nedožitých 97 let osvoboditel Domažlic a Plzně, James Herbert Cavanaugh Duncan, veterán a příslušník 2. pěší divize

Čtete také:

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zuzana Duzbabova

Štítky Slavnosti svobody, váleční veteráni, osvobození Plzně, historie, George Thomson

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Martin Vaněk

A přijeli tam i jejich kámoši z SS, kteří se po Plzni producírovali v jejich doprovodu?

Čtvrtek, 16. listopadu 2023, 09:47Odpovědět

Velkolepé Slavnosti svobody se v Plzni letos poprvé uskuteční bez veteránů z USA a Belgie  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.