Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Choďte do lesa pěšky, vyzývají turisty ochranáři. Na hříšníky čeká pokuta

Autem rovnou do lesa. Takové případy neoprávněných vjezdů vozidel řeší ochranáři v posledních letech stále častěji. Apelují proto na všechny výletníky, aby se krásy přírody vydali objevovat raději pěšky nebo na kole. Na velikonoční víkend navíc chystají kontrolní akci.

S porušováním zákona se běžně setkávají ochranáři z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, Správy CHKO Český les spolu s lesníky z Lesů ČR a policisty z tachovského obvodního oddělení Policie ČR. Ať už v tom brání závora, nebo ne, vjezd a stání motorových vozidel v lesích zákon nedovoluje.

„V chráněné krajinné oblasti a obecně v lesích zákon zakazuje vjíždět a parkovat motorová vozidla a obytné přívěsy mimo silnice a místní komunikace či místa vyhrazená. Smyslem zákazu je minimalizovat vyrušování, ničení a možné znečištění přírody. Pomozte nám prosím zdejší přírodu chránit a vydejte se obdivovat její krásy pěšky nebo na kole,“ upřesňuje Miroslav Žižka z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, Správy CHKO Český les a dodává, že výjimku mají pouze řidiči s platným povolením k vjezdu vydaným vlastníkem lesa nebo Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR.

Lesníci s ochranáři a policisty připravují na prodloužený velikonoční víkend od 7. do 9. dubna v okolí vrchu Havran kontrolní akci. „Pokud lidé nebudou zákaz dodržovat, můžeme na místě v příkazním řízení uložit pokutu dosahující až 2 000 korun. Pokud zjistíme porušení zákona o ochraně přírody a krajiny nebo lesního zákona, může být postih mnohonásobně vyšší," doplňuje František Čurka z Policie ČR.

Zákaz má své důvody. „Na lesních cestách se pohybuje více lesní techniky, která odváží z lesa kůrovcové dřevo. Ta musí projet. Lidé tak komplikují lesní hospodaření, vystavují se nebezpečným situacím i zbytečné pokutě,“ říká Ludvík Jüthner, lesní správce z Přimdy a vzkazuje: „Kromě toho je les jedním z mála míst, kde si odpočinete od provozu. Berte prosím ohled na ostatní návštěvníky a nechte svůj vůz na vyhrazených parkovištích“.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Markéta Kašparová, Václava Švantnerová

Štítky ochránci, příroda, les, CHKO, automobily, zákaz, turismus, Lesy ČR, policie, pokuta, kontrola, Tachovsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Choďte do lesa pěšky, vyzývají turisty ochranáři. Na hříšníky čeká pokuta  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.