Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Kulturní areál Mže se po rekonstrukci opět otevírá, láká na moderní kino

Velkou změnou prošel kinosál a předsálí se šatnami kulturního areálu Mže v Tachově, drobnějších úprav se dočkal i kulturní sál. Město do rozsáhlé rekonstrukce zatím investovalo 83 milionů korun bez DPH. Otevře se v pátek 31. března.

Termín otevření je naplánovaný na dobu konání Mezinárodního festivalu podvodní fotografie, filmu a dětské výtvarné tvorby PAF Tachov, který letos oslaví 45 let a svým významem značně překračuje nejen hranice našeho kraje ale také republiky. Návštěvníci tak mohou v den zahájení provozu mimo prohlídky areálu také shlédnout vybrané festivalové filmy.

Areál Mže se stavěl v první polovině osmdesátých let minulého století na severním okraji zámeckého parku v prostoru, kde se nacházely bývalé zámecké skleníky. Od začátku tu sídlil Okresní výbor KSČ a další instituce spojené s totalitní společností.

To se změnilo v roce 1989. „Hned v závěru roku byl zdejší velký konferenční sál využit pro tzv. Dialogy. Šlo o setkání veřejnosti s odborníky na nejrůznější témata, která organizovalo zdejší Občanské fórum. Po rocích totality byl o veřejnou diskuzi obrovský zájem a sál doslova „praskal ve švech". V průběhu roku 1990 se do prostor budovy přestěhovaly některé odbory Města, pojištovna a další úřady, ale také knihovna. V září tohoto roku začala přestavba velké zasedací místnosti na kino,“ popisuje změny tachovská radní Jana Hutníková.

Kino bylo ale od začátku postavené jako improvizované, a to sebou neslo řadu úskalí. Během desítek let svého fungování navíc se kulturní areál Mže dočkal jen drobných stavebních úprav. Jednou z největších porevolučních změn bylo určitě přestěhování městského úřadu do prostor objektu Mže.

Největší stavební úpravou pak areál prošel v roce 2004, kdy se rozšířil taneční sál na kapacitu 390 míst.

Rekonstrukce byla nutná

Budova po dlouholetém provozu už neodpovídala potřebám současné doby, a navíc začala mít i problémy se získáním revizí. Bylo jasné, že je nutný velký zásah a rozsáhlá rekonstrukce. Proto vznikla v roce 2013 architektonická studie, která nadčasovým způsobem řešila celý prostor a zcela jej od základů změnila v multifunkční areál vhodný i k pořádání velkých kulturních akcí.

Studii se podařilo zdárně přetavit do projektu a v roce 2018 město mělo zajištěné financování a hledalo dodavatele stavebních prací, který by práce na novém areálu realizoval.

Nové vedení města v roce 2018 ovšem plány zarazilo a nechalo zpracovat nový, výrazně skromnější projekt. Nová varianta svými dispozicemi a řešením vycházela z původní stavby a byla vypracována s vidinou úspor na realizaci. Tato rekonstrukce odstartovala v roce 2021 a nyní je u konce.

Nové možnosti areálu Mže

„Vyřešil se problém se vstupem, nyní se do areálu vstupuje od obchodního centra Kaskády. Velké změny doznalo také předsálí, které je prostorné, důstojnější a poskytuje lepší zázemí pro pořadatele akcí," popisuje místostarosta města Tachov Jan Straka.

Největší proměnou prošel kinosál pro 259 diváků. Ten je nyní vybavený moderním digitálním promítáním, kvalitní zvukovou aparaturou a také magnetickou smyčkou pro neslyšící. Díky těmto změnám se mohou návštěvníci těšit na premiérová promítání nových filmů, která už v původním kině nebyla možná.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto město Tachov

Štítky Tachov, kultura, areál, stavba, rekonstrukce, kino, zahájení, Mže, festival, sál

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kulturní areál Mže se po rekonstrukci opět otevírá, láká na moderní kino  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.