Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Plzeňské centrum cyklistiky Bikeheart renovuje historický společenský sál

Plzeňské centrum cyklistiky Bikeheart, které sídlí v bývalé kuželně u sokolovny ve Štruncových sadech, chystá další etapu rekonstrukce. Opravit chce dosud nevyužívaný bývalý společenský sál z minulého století, který má v budoucnu sloužit pro cvičení, pořádání výstav, koncertů, tančíren, přednášek či školení. Celá plánovaná rekonstrukce téměř 90 let staré hodnotné historické budovy vyjde na 2,35 milionu korun, spolek chce peníze získat i ve sbírce na dárcovském portálu.

Spolek už dříve opravil ve Štruncových sadech, které jsou v Plzni důležitou křižovatkou cyklotras, památkově chráněnou chátrající budovu kuželny z roku 1934. Vznikla tam cyklistická kavárna, servisní koutek pro opravu kol a koloběžek, infokoutek pro cykloturisty a nové toalety.  „Komunita kolem spolku, založeného před pěti lety, chce šířit vášeň pro cyklistiku, pořádá společné tréninky, vyjížďky, workshopy, kurzy a přednášky. Nyní si chtějí milovníci kol dokončit druhou část oprav. Zachráníme půvabnou budovu s historií, jejíž prostory jsou pro společenský život jako stvořené," uvedla  Vendula Mirošovská ze spolku Bikeheart.

Plánovaná etapa rekonstrukce promění dosud nevyužívaný bývalý společenský sál s kapacitou 110 lidí, v plánu je také půjčovna dětských kol a rozšíření dílny pro servis kol.  „V tuto chvíli je třeba bývalý a zároveň budoucí společenský sál proplést elektřinou, vykopat odpady, roztahat vodu a vše schovat do podlahy, zdí a stropů. Do toho se pustíme my z Bikeheart společně s našimi příznivci a kamarády, i tentokrát většinu prací zastaneme sami, i když samozřejmě za dohledu architektů a v případě odborných prací využijeme služeb profesionálních řemeslníků," popsala Mirošovská. Spolek opravu zaplatí z provozu kavárny, další peníze shání, kde se dá.

Zásadní jsou práce v interiéru. Na instalaci vytápění celého prostoru je potřeba 280 tisíc korun, na betonování 179 metrů čtverečných podlahy 150 tisíc a na finální úpravu podlahy dalších 138 tisíc korun.  „A každá další koruna se bude hodit na omítky, sádrokartonové podhledy a příčky, vnější fasádu a vybavení interiéru," uvedla Mirošovská. Opravou fasády ve dvoře spolek završí letošní rekonstrukci, pokud se podaří vybrat dostatek peněz. Podle nájemní smlouvy musí být práce dokončeny do 29. listopadu. Rekonstrukci loni podpořil ze svého grantového programu sousední pivovar částkou 150 tisíc korun.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Bikeheart

Štítky ČR, sporty, architektura, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňské centrum cyklistiky Bikeheart renovuje historický společenský sál  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.