Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Bezbariérový vstup do Nového divadla lidé vítají. Proč ale musí zmizet obří betonové vejce, ptají se

Plzeň plánuje vybudovat v Novém divadle bezbariérový vstup a atrium. To ale není jedinou novinkou. Podle vedení města zmizí také několikatunové betonové vejce, které stojí před vchodem. Co tento mnohými kritizovaný objekt nahradí je ještě zahaleno tajemstvím. O plánovaných změnách jsme naše čtenáře už dříve informovali a zeptali se jich, zda tyto změny vítají. Výsledky jsou překvapivé. Většině Plzeňanů se totiž bude po obřím vejci stýskat.

O změnách v Novém divadle informovalo město na tiskové konferenci, kde primátor Roman Zarzycký (ANO) prozradil zajímavý detail. „Součástí studie je i to, že zmizí slavné „vejce“ a místo něj tam bude jiný útvar či jiný celek,“ poodhalil primátor. Detaily ale zatím prozradit nechtěl. My jsme se proto v anketě zeptali našich čtenářů, zda jsou rádi, že tento objekt zmizí. Výsledek byl překvapivý. Odstranění vejce totiž kvitovalo 154 (21%) čtenářů, kdežto proto jich bylo 572 (79%).

ANKETA: Jste rádi, že vejce zmizí?

Celkem hlasovalo849 čtenářů

„To vejce mi na celém Novém divadle vadí nejméně. Na mě zvenku působí nedodělané, uvnitř spíš jako kino. A úplně šílené mi přijde, že se z podzemního parkoviště nedá "suchou nohou" dostat do divadla,“ uvedla například Jitka R.  „Zrovna to vejce mi tam nevadí. Myslím, že tím nejmenším průserem,“ neodpustil si kritiku také Martin Š

Tři metry vysoké a téměř 4,5 metru dlouhé vajíčko váží 20 tun. Podle původních návrhů mělo připomínat slavné zrcadlové fazole indického sochaře Kapoora, nakonec ale zůstalo v betonové podobě, aby více ladilo s fasádou. Město se dokonce soudilo se stavitelem divadla o peníze, protože betonové vejce je menší než předpokládaly původní plány. 

Pilsen surprise, foto: Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Ihned po instalaci vznikla facebooková skupina Plzeňské Kindervajíčko, kam lidé přidávali své koláže a návrhy, jak by se s vejcem dalo naložit. Některé nápady uvedl v život neznámý autor, který vajíčko v roce 2015 velikonočně vyzdobil. Divadelníci to vzali s humorem a pentle tam ponechali. Posléze sami vytvářeli velikonoční přání s motivem kraslice.

Kromě Plzeňanů si dělali z vejce srandu i někteří architekti. Například populární Arch Vader, který s humorem rozebírá stavby po celé republice, sdílel fotografii s popiskem „No a tady se líhnou všechny ty plzeňský ptákoviny.“ 

Na paškál si vzal slavné vejce i architekt vystupující pod přezdívkou Arch Vader

V roce 2018 se v rámci akce PechaKucha Night proměnilo vejce na Pilsen surprise. S nápadem přišel sochař Benedikt Tolar. Veřejnost tento počin přijala s nadšením a někteří si i přáli, aby tak vejce už zůstalo. 

Nový vstup a zastřešené atrium

V minulosti už se o proměně atria vedly debaty a padaly například nápady na zbudování zahrady s vodními prvky. Jakými návrhy se bude nyní studie zabývat, zatím město ani divadlo neuvedlo.

Na změnách v Novém divadle chce město spolupracovat s architektem Vladimírem Kružíkem, který stál i za výstavbou samotného divadla. „Naším cílem je usnadnit vstup hendikepovaným lidem nebo seniorům do Nového divadla. Na jednání jsme stanovili základní podmínky pro vypsání studie. I přes to, že se bude teprve zpracovávat, budeme se snažit o získání finančních prostředků i na další stupně projektové dokumentace i samotnou realizaci,“ vysvětlila radní pro oblast kultury a památkové péče Eliška Bartáková (ANO). Tento bod je také součástí programového prohlášení koalice pro volební období 2022-2026. Projekt připravuje divadlo s městskou organizací Obytná zóna Sylván, jež komplex spravuje.

Studie se bude zabývat dispozicemi atria k multifunkčnímu celoročnímu využití, bezbariérovým vstupem do předních řad Nové scény a také řešením předprostoru divadla. „Kromě zajištění pohodlného vstupu pro invalidy by vznikl třeba také prostor pro výstavy, koncerty a posezení pro návštěvníky divadla,“ doplnila radní. Projekt velmi kvituje i ředitel Divadla J. K. Tyla Martin Otava.

„Jsme velmi rádi, že naše dlouholetá snaha o snadnější přístup do předních řad Nové scény začíná nabývat konkrétní podoby a osobně jsem vděčný, že po instalaci osvětlení schodiště Nové scény, dovybavení jejího foyer nábytkem a instalaci elektroakustického dozvuku nepřestává město Plzeň Novou scénu stále vylepšovat a můžeme návštěvu našeho divadla činit jednodušší a příjemnější,“ dodal Otava.

Výstavba Nového divadla byla součástí projektu Evropské město kultury 2015. Stavba vyšla na 880 milionů korun a dokončena byla za 810 dnů. Obvodové zdi tvoří 3500 metrů čtverečních desek z litého betonu, jejich charakteristická červená barva byla dovezena z Kanady a rozmíchána přímo do betonové směsi. Budova nabízí dvě scény. Nová scéna s kapacitou 461 diváků a komorní Malá scéna, jejíž největší předností je variabilní hlediště s kapacitou až 120 míst.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Divadlo J. K. Tyla

Štítky DJK, Nové divadlo, bezbariérové přístupy, vejce, socha vejce, umění ve veřejném prostoru, Eliška Bartáková, Roman Zarzycký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karel Poláček

Vejce před Novým divadlem umožnilo navýšit celkovou cenu projektu, a tím i zisk pro projektanta. Původně mělo být vejce údajně opatřeno také zlatým povrchovým nátěrem, což by ale jeho cenu navýšilo až přespříliš. Proto bylo od zlatého povrchu upuštěno. Na druhé straně lze považovat to vejce za vhodný doplněk k unikátní děrované fasádě, která se zasloužila o to, že někteří lidé nazývají blízkou tramvajovou zastávku "U ementálského sýra". No a vejce se sýrem jsou už slušným základem pro vydatnou večeři či svačinu.

Neděle, 26. března 2023, 09:37Odpovědět

Jaroslav Talácko

Pokud někdo dostal pár let před rokem 2015 dotaci na veřejnou stavbu bez bezbariérového vstupu, měl by dotaci vrátit, ale to je pro Drbnu očividně příliš velké sousto.

Sobota, 25. března 2023, 20:10Odpovědět

Bezbariérový vstup do Nového divadla lidé vítají. Proč ale musí zmizet obří betonové vejce, ptají se  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.