Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V bývalých kasárnách v Holýšově vzniklo nové centrum pro volný čas a vzdělávání uprchlíků z Ukrajiny

V průmyslové zóně v Holýšově na Plzeňsku otevřeli centrum volného času a vzdělávání ukrajinských uprchlíků. Je vedle dvou rekonstruovaných ubytoven, kde jich dnes žije zhruba 300, z toho 70 dětí. Čtyři nové prosklené buňky pořídila za tři čtvrtě milionu korun pražská personální agentura NAZAR-INVEST. Buňky předala agentura zdarma Centru na podporu integrace cizinců pro Plzeňský kraj (CPIC), které v nich zřídilo pobočku a má tam ukrajinskou koordinátorku aktivit, která je tam ubytovaná a uprchlíci ji respektují.

„První dnes předaná učebna je pro 15 studujících, dětí i dospělých, kteří se tam mohou zabavit. Do všech buněk se jich vejde 60," popsal manažer Nazar-Investu Jaroslav Hodek. Centrum zahájí plný provoz 1. dubna. Sociální pracovníci sem budou dojíždět. Díky penězům z UNICEF nabídnou uprchlíkům řadu aktivit. Podle jednatele Nazar-Investu Alexandra Brejchy tam bude dětská skupina, kde budou akce pro děti, ale i výuka pro dospělé a děti. Už dnes se zapojili, podotkl.

Ubytovací komplex na okraji Holýšova vznikl z bývalých vojenský ubytoven, které byly v dezolátním stavu. Nazar-Invest, který má smlouvy s několika zaměstnavateli v regionu, do jejich rekonstrukce dal desítky milionů korun. „Výhodou místa je, že mají hned za domem lesa mohou jít do přírody," vyzdvihla Jana Melková z CPIC. Nazar-Invest koupil další velký pozemek vedle ubytoven, kde plánuje postavit hřiště a prvky pro volný čas, místo pro grilování a odpočinek. „V případě potřeb tam také můžeme v řádu týdnů postavit další ubytovací buňky až s 220 lůžky," řekl Brejcha.

Město chce uprchlíky zapojit do kulturního dění

Ze současných 300 uprchlíků jde podle něj ze dvou třetin o matky s dětmi a dále o starší nebo handicapované lidi. „Od počátku spolupracujeme s městem, přispíváme na akce města a vozíme třeba zahrádkáře na výstavy a oni nám tu sází květiny," uvedl Brejcha. Místostarostka Hana Valachovičová (PRO Holýšov) spolupráci s Nazar-Investem velmi kvituje. Město chce uprchlíky co nejvíc zapojit do společenského i kulturního dění.

„Doufáme, že tu jsou spokojení a chceme, aby byli ještě víc a aby se víc začlenili do života. Aby tu nežili jen v té komunitě," uvedla Valachovičová. V novém centru se podle ní děti naučí víc česky a poté se postupně s místními více sžijí.

Do holýšovské školy chodí 50 dětí uprchlíků. „Chceme předejít záškoláctví, chceme, aby se vzdělávali," říká místostarostka. Město bude pomáhat CPIC i personální agentuře. Počítá s tím, že tam uprchlíci zůstanou delší dobu, a proto chce, aby se zapojili. V Holýšově žije další stovka Ukrajinců po městě a minimálně stejný počet Filipínců, Mongolů a Bulharů, kteří pracují v průmyslových zónách, hlavně na Tachovsku.

Město s 5500 obyvateli do průmyslové zóny v kasárnách trvale investuje. „Jen za loňský rok jsme dali do její obsluhy 70 milionů korun, hlavně do příjezdových cest, mostu a čističky," uzavřela Valachovičová.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ČTK / Chaloupka Miroslav

Štítky Holýšov, centrum pro uprchlíky, vzdělávací centrum, Ukrajina, válka na Ukrajině, Nazar-Invest, zahraniční pracovníci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V bývalých kasárnách v Holýšově vzniklo nové centrum pro volný čas a vzdělávání uprchlíků z Ukrajiny  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.