Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Po více než třech měsících zimního spánku se probudili v plzeňské zoo i slavní medvědi z filmových večerníčků

Ze zimního spánku se po více než třech měsících probudila slavná trojice plzeňských medvědů. Návštěvníci taky již mají znovu možnost spatřit Honzíka s Eliškou, kteří si zahráli ve večerníčcích. Společnost jim dělá také o deset let starší Miki. V hektarovém výběhu letos trojice chlupáčů oslaví kulaté narozeniny.

Medvědi patří u návštěvníků mezi nejoblíbenější obyvatele zahrady. Na podzim se svědomitě připravili na zimní spánek a nabrali až polovinu své hmotnosti. Nyní se po třech a půl měsících probudili. Návštěvy výběhu byly napřed krátké, postupně tam ale tráví čím dál více času.

„V prvním týdnu medvědi ochutnávají pouze trávu, aby se žaludek pročistil a zvykl si na přísun potravy. V současné době ošetřovatelé přistupují k podávání ovoce. Proces přísunu potravy musí být pozvolný,“ přibližuje Kateřina Misíková ze Zoo Plzeň. Celý rok ošetřovatelé učili medvědy chození na váhu, a tak mohou jejich váhový přírůstek přesně monitorovat.

„Letos tito tři medvědi oslaví svá jubilea. Eliška s Honzíkem oslaví 20. narozeniny a Miki oslaví úctyhodných 30 let,“ doplnila Mísíková s tím, že o oslavě se návštěvníci včas dozvědí.


V roce 1974 přijíždějí do ZOO první zebry a odjíždí jediný lední medvěd, foto: archiv ZOO Plzeň

V roce 1998 dostali medvědi místo dvou klecí celý hektar lesa s osmi doupaty zahloubenými do země. Podle ošetřovatelů se jedná o jeden z nejlepších výběhů v republice, protože představuje přirozený biotop, v němž medvědí žijí. Plzeňská zoo chová tyto šelmy už od 40. let, postupně zde byl i medvěd malajský, baribal, lední medvěd i medvěd ušatý.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Kateřina Misíková

Štítky zoo, medvěd hnědý, zimní spánek, Zoo Plzeň, probuzení medvědů

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po více než třech měsících zimního spánku se probudili v plzeňské zoo i slavní medvědi z filmových večerníčků  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.