Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Digitální technické mapy pomohou při plánování staveb, zatím je zpracovalo 66 z 501 obcí Plzeňského kraje

Digitální technické mapy (DTM), které budou muset mít obce od příštího roku, zpracovalo zatím 66 z 501 obcí Plzeňského kraje. Tyto obce poskytly kraji data o jejich dopravní a technické infrastruktuře - o vodovodech, místních komunikacích, osvětlení a dalších. Budou je moci využívat ostatní orgány pro lepší plánování akcí, třeba Ředitelství silnic a dálnic nebo kraj při stavbách komunikací.

Od roku 2024 už bude platit pro obce povinností dávat data do DTM kraje. Pokud by obec povinnost neplnila, měla by velké problémy při plánování a stavebních řízeních, řekla na setkání vedení kraje se starosty ředitelka krajského úřadu Štěpánka Szabó. Menší obce uvedly, že se na ně valí stále více povinností od ministerstev, úřadů i od kraje.

DTM jsou podle Szabó základním nástrojem digitalizace stavebního řízení. „Kraj už se tomu dlouhodobě věnuje. Máme dobře zmapovaný polohopis. A teď je na obcích, aby nám poskytly data o jejich dopravní a technické infrastruktuře," řekla Szabó Uvedených 66 obcí už podle ní také vydalo obecně závaznou vyhlášku, jež stanovuje všem vlastníkům objektů mít aktuální data.

Ministerstvo průmyslu (MPO) teď vyhlásí dotační titul, z něhož budou moci čerpat obce peníze na DTM prostřednictvím kraje. „Dojde ke zmapování území a následně se budou data už jen aktualizovat. Jsme připraveni za nejmenší obce, po rozhodnutí jejich rady nebo zastupitelstva, přebírat roli editorů těchto dat," uvedla ředitelka. DTM bude zpracovávat externí dodavatel, veškeré náklady by měla pokrýt dotace MPO.

„Udělejte to teď, když jsou dotace, po jejich ukončení to budete muset hradit ze svého," popsal náměstek hejtmana Petr Vanka (ANO). Starostka Milířů na Tachovsku s 250 obyvateli Zlata Tejmlová uvedla, že obec předpokládá, že ji nároky na digitalizaci zatíží, ale zatím neví jak moc. „DTM obcím určitě pomohou při stavebních řízeních, ale na malé vesničce jsme maximálně dva lidé a těch agend z kraje, ministerstev a úřadů, které se na nás valí, je hodně. Potřebujeme víc času. Bojujeme s tím, že nevíme, co udělat dřív, co víc hoří," doplnila.

Kraj se podle ředitelky snaží, aby to měly obce co nejjednodušší. „Proto jsme koncem roku vytvořili metodika DTM, aby jezdil do obcí a vysvětloval jim, což už dělá," řekla. Chápe, že na nejmenší obce se valí hodně povinností. „Ale je potřeba dělat osvětu, protože do budoucna ta povinnost bude," uvedla. Stát podle ní plánuje od roku 2026 digitální stavební řízení, které bude pracovat s technickými mapami pouze v elektronické podobě.

Szabó dále informovala, že obce musí do letošního 30. června zaslat ministerstvu vnitra žádosti o připojení do Centrálního místa služeb (CMS). Důvodem je zvýšení kybernetické bezpečnosti obcí. Bez napojení do CMS, které musí obce provést do konce roku 2025, nebudou moci komunikovat se státem - nemohly by využívat datové schránky, CzechPointy a podobné státní služby, což by způsobilo následné problémy občanům.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Digitální technické mapy, plánování, stavba, Plzeňský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Digitální technické mapy pomohou při plánování staveb, zatím je zpracovalo 66 z 501 obcí Plzeňského kraje  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.