Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Silný déšť a tání sněhu rozvodní šumavské řeky, které se rozlijí ze svých koryt. Vydatně pršet tam má do čtvrtka

Šumavské řeky se rozvodní v důsledku tání sněhu a deště. Na jihozápadě Čech totiž bude od noci na čtvrtek do čtvrtečního odpoledne vydatně pršet. Lze očekávat, že se svých koryt se rozlijí řeky, které odvodňují odvodňují Šumavu a Český les. Podle předpovědi meteorologů mohou překročit první, případně i druhý povodňový stupeň. Informoval o tom ve středu Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Ve čtvrtek také bude foukat silný vítr.

Upozornění před vydanými srážkami platí od středy 22:00 do čtvrtečních 13:00 hodin pro Plzeňský kraj a Jihočeský kraj. Meteorologové tam předpokládají úhrny srážek nad 30 milimetrů za šest hodin. V těchto regionech se zvednou hladiny řek a počítat je s tím podle ČHMÚ do pátečního poledne. Vysoký stupeň nebezpečí rozvodnění řek platí zejména pro oblasti Domažlic, Horažďovic, Klatov, Sušice, Prachatic, Vimperka. Voda se tam může vylévat i z břehů, uvedli meteorologové.

Ve čtvrtek bude podle nich zároveň zesilovat v části Česka západní vítr. Konkrétně v Praze, Středočeském, Jihočeském, Plzeňském, Pardubickém a Jihomoravském kraji a na Vysočině může místy foukat rychlostí 65 až 75 kilometrů v hodině. Večer vítr zeslábne.

Příroda si dokáže pomoci sama

Před mohutnou ničivou povodňovou vlnou chrání při velkých lijácích a masivním tání sněhu nejen Sušici, nebo Rejštejn, ale i další obce, malebné šumavské říčky s mnoha meandry. „Jde o fenomén, který lze na Šumavě pozorovat díky typickému reliéfu širokých a mělkých údolí s meandrujícími potoky a říčkami. Právě křivolaký tvar a mělká koryta toků dovolují rozliv do jejich okolí, tzv. nivy, ke kterému dochází za zvýšených stavů vody. Díky vodě rozlité v údolích pak následně nevzniká ničivá povodňová vlna. Potoční a říční nivy jsou důležitými druhy mokřadů, jež dokáží chránit majetky lidí. I proto navracíme šumavské potoky do původních meandrujících koryt," vysvětlil Lukáš Linhart, expert Národního parku Šumava a specialista na obnovu mokřadů. Snahou NP Šumava je podpora přírodních procesů a schopnost zadržování vody v krajině.  

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Lukáš Linhart

Štítky meandry, povodňová vlna, NP Šumava, povodeň, rozvodněná řeka, stupeň povodňové aktivity, stav ohrožení, mokřady, Šumava, potok, údolí, Sušice, Rejštejn, Národní park Šumava, Modrava, Otava, Česko, Plzeňský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Silný déšť a tání sněhu rozvodní šumavské řeky, které se rozlijí ze svých koryt. Vydatně pršet tam má do čtvrtka  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.