Počasí dnes9 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Poplach v zoo, ošetřovatelé hledali uprchlého lva. Naštěstí šlo jen o cvičení

Z nového výběhu uprchl nebezpečný lev berberský. Tak znělo hlášení, které se dnes rozléhalo v Zoologické a botanické zahradě města Plzně. Návštěvníci ale mohou být v klidu, šlo jen o cvičení, které prověřilo zoology i veterináře ve schopnosti rychle zvíře najít a uspat. Některé Plzeňany bydlící poblíž zoo to ale zaskočilo.

„V zoo uteklo nebezpečné zvíře. Pořád to tam hlásí dokola a nabádají lidi, aby se šli schovat,“ napsal naší redakci v dopoledních hodinách jeden ze čtenářů, který bydlí nedaleko zoologické zahrady v Plzni na Lochotíně. Tato informace ho poněkud zaskočila. Slyšel ale dobře. Z amplionů rozesetých po zahradě opravdu znělo varovné hlášení.

„Veterináři, zoologové, ředitel a další pověření zaměstnanci vyrazili zvíře objevit a uspat, rozběhl se mechanismus ochrany osob přítomných v areálu zoo,“ sdělil mluvčí zoologické zahrady Martin Vobruba. Po necelé hodině zvíře objevili, uspali a odchytili. Jak se ukázalo, šlo o plyšového lva, který skončil v igelitovém pytli.

„Nácvik nebezpečné události za plného provozu je velice důležitou součástí fungování každé zoologické zahrady. Je třeba, aby každý věděl, jak se má v podobné situaci zachovat a co má na starosti,“ uzavřel mluvčí zoo.

Slavní útěkáři: Panda, pelikán i dikobraz

Se zvířecími útěkáři má ale zahrada své zkušenosti. Přes týden byla například na útěku ohrožená panda červená. Po tříletém samci jménem Nepál pátrali zaměstnanci zahrady i široká veřejnost. Nakonec zahlédl drobnou šelmu svědek v lese mezi Radčicemi a Sylvánem. Pandu se nakonec podařilo odchytit a v pořádku dostat zpět do výběhu. Zahrada to vše vzala s humorem a uspořádala posléze například charitativní běh s názvem „Vypalte za Nepálem“. Populární jsou také dárkové poukazy, kterými mohou lidé podpořit péči o vybrané zvíře. Ten pro pandu nese příhodný název „Dárkový poukazu na únikovou hru.“

V minulosti si na Borskou přehradu zaletěl pelikán, foto: Záchranná stanice živočichů Plzeň

Samec pandy ale nebyl prvním zvířetem, které se vydalo ze svého výběhu na menší výlet. V červenci 2019 uletěl ze zahrady pelikán, kterého později hasiči a zvířecí záchranáři odchytli na Borské přehradě. Pelikán ve větrném počasí zamířil ze zoo přes areál Škodovky na jih k první velké vodní ploše. Deset dní byl na svobodě také dikobraz, který ze zoo utekl v roce 2017, odchytli ho opět členové záchranné stanice živočichů.

„Odchyt nám trval dvě hodiny. Bylo to náročné, jedná se o velice rychlé zvíře. Nejprve nám zmizel v hustém křoví, systematicky jsme ho tlačili směrem ven, přičemž se schoval do své čerstvě vyhrabané nory pod borovicí. Pozadu vytáhnout nešel, a tak jsme ho museli vykopat. Tří jsme pak měli co dělat, aby nám neutekl. Je to opravdu silné a mrštné zvíře, navíc jeho ostny jsou tvrdé a píchnutí je dosti bolestivé," takto popsal náročný zásah šéf záchranné stanice Karel Makoň.

V minulosti chovatelé hledali také uprchlou kapybaru, jeřába, lemura či ptáka hadilova. Na svobodě byli většinou jen jeden den, někteří ani neopustili areál zoo.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Kateřina Misíková, Záchranná stanice živočichů Plzeň

Štítky zoologická zahrada, zoo plzeň, útěk zvířete, cvičení, lev berberský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Poplach v zoo, ošetřovatelé hledali uprchlého lva. Naštěstí šlo jen o cvičení  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.