Počasí dnes19 °C, zítra23 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Týden bude v Plzeňském kraji oblačný s přeháňkami. Na horách může napadnout až 15 centimetrů sněhu

Až 15 centimetrů sněhu může připadnout ve středu a ve čtvrtek na horách v Česku. Celý týden bude oblačný. Očekávat můžeme sněžení i déšť. Vyplývá to z týdenní předpovědi počasí Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Podmínky pro lyžování zůstávají v Plzeňském kraji stále velmi dobré.

Už dnes očekávají meteorologové sněhové přeháňky nebo občasné sněžení. V nižších polohách, pod 400 metrů nadmořské výšky, budou srážky i smíšené nebo dešťové. „Může napadnout nula až jeden centimetr, na horách do pěti centimetrů nového sněhu. Další dny budou na srážky bohatší, ale hranice sněžení se bude zvedat, postupně bude sněžit většinou nad 600 metrů. Ve středu a ve čtvrtek může na horách místy připadnout deset až 15 centimetrů sněhu,“ uvedl ČHMÚ k dnešní předpovědi počasí na svých sociálních sítích.

Zatímco na dnešek předpověděli pracovníci ČHMÚ teploty přes den dva až šest stupňů Celsia, a na horách dokonce pouze minus jeden stupeň, v úterý se oteplí. V Plzeňském kraji naměříme od čtyř do sedmi stupňů Celsia. Na horách bude stále okolo nuly. Středa přinese do našeho kraje ochlazení na maximální dva stupně Celsia. V polohách pod 600 metrů nadmořské výšky budou srážky spíše dešťové nebo smíšené. Čtvrtek nabídne totožné podmínky. Oteplení přijde na většinu území Česka v pátek. O víkendu už by mohlo být v celé zemi přes den sedm až 12 stupňů, ačkoli přechodně mohou teploty klesnout i na pět stupňů.

Podmínky na horách jsou velmi dobré

Podmínky pro lyžování ve vyšších polohách Plzeňského kraji zůstávají stále velmi dobré. Na sjezdovkách je dostatek sněhu. „Díky návratu mrazu přestal odtávat sníh, takže v nastávajícím týdnu jarních prázdnin našeho sídelního klatovského okresu jsme na předpokládanou vyšší návštěvnost dobře nachystáni. Stále se lyžuje na všech hlavních sjezdovkách," uvedl ředitel šumavského areálu Ski&Bike Špičák Vladimír Kasík.

Dobré podmínky panují i v dalších areálech v okolí Železné Rudy, v provozu jsou areály Nad nádražím, Belveder, Alpalouka nebo lanovka na Pancíři. Jezdí se i na Weissovo louce nebo na Samotách. Na sjezdovkách je okolo 40 centimetrů sněhu.

Horší je to se sněhem pro běžecké lyžování. Kvůli vysokým teplotám v posledních dnech sněhu na otevřených pláních výrazně ubylo, a tratě tak už není možné strojově upravovat. Některé úseky jsou ale stále sjízdné.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Richard Beneš

Štítky počasí, předpověď počasí, počasí na týden, ČHMÚ, lyžařské areály, sněhové podmínky, skiareály

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Týden bude v Plzeňském kraji oblačný s přeháňkami. Na horách může napadnout až 15 centimetrů sněhu  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.