Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Nepomuk získal vzácnou relikvii, kousek žebra posledního českého krále Karla I.

Karel I. Habsburský byl posledním českým králem. Jeho osobnost si v Nepomuku pravidelně připomínají. Byli to totiž právě Habsburkové, kteří se zasloužili o svatořečení Jana Nepomuckého. Při příležitost 360. výročí umučení toho českého patrona uloží do kostela v Nepomuku relikvii posledního českého krále. Jde o částečku volného žebra.

„Částečka volného žebra byla získána při komisionálním otevření hrobu blahoslaveného Karla I. Rakouského na Madeiře. Pro Nepomuk je to velká pocta, protože počet relikvií je v současné době celosvětově uzavřen, nicméně Habsburský rod si uvědomuje velkou spojitost se sv. Janem Nepomuckým,“ uvedl místostarosta Nepomuku a vedoucí oddělení kultury a památkové péče Pavel Motejzík.

Celý habsburský rod totiž ctil Jana Nepomuckého, který byl dokonce patronem jejich domu. Habsburkové se zasloužili o jeho blahořečení a svatořečení. Častokrát navštěvovali jeho rodiště či hrob. Karel I. však návštěvu Nepomuku už kvůli válce nestihl. Blízký vztah k městu na jižním Plzeňsku ale vydržel potomkům tohoto významného rodu až do dnešních dnů.

„O darování relikvie rozhodl arcivévoda Lorenc, který je vnukem Karla I. a zároveň belgickým princem. Toho pověřila babička, císařovna Zita, aby o duchovní stránku odkazu svého dědečka pečoval. Relikvii od něho převzal člen modlitební ligy Karl Eugen Czernin v Bruselu, kde arcivévoda Lorenc žije. Dovezl ji spolu Milanem Novákem, osobním tajemníkem Habsburků do Nepomuka, aby jí předali Nepomuckému faráři Jiřímu Špiříkovi,“ upřesnil Motejzík.

Slavnostní uložení relikvie do nového relikviáře z dílny Václava Česáka proběhne v rámci Jarní pouti 19. března letošního roku v poutním kostele sv. Jana Nepomuckého.

Karel I. se chopil vlády za těch nejtěžších možných okolností. Za svůj prvořadý úkol si stanovil ukončení první světové války. Mírová jednání však byla neúspěšná. Po rozpadu monarchie musel odejít do exilu na Madeiře. Osudnou se mu stala epidemie španělské chřipky. Karel I. zemřel 1. dubna 1922 v pouhých pětatřiceti letech. Po sobě zanechal osm dětí a mladou vdovu.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pavel Motejzík

Štítky Nepomuk. Karel I. relikvie, historie, svatý Jan Nepomucký, Habsburkové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karel Poláček

Naštěstí od úmrtí Karla I. neuplynulo zase až tak hodně let. Jinak by se mohlo stát, jako v případě řady svatořečených mužů, že jako relikvie je porůznu v kostelech vystavováno devadesát žeber nebo osmnáct holenních kostí dotyčného světce.

Středa, 1. března 2023, 13:27Odpovědět

Nepomuk získal vzácnou relikvii, kousek žebra posledního českého krále Karla I.  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.