Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Charity z plzeňské diecéze daly za rok potraviny 25 000 ukrajinských uprchlíků

Za rok od invaze ruských vojsk na Ukrajinu poskytly charity na území plzeňské diecéze potravinovou pomoc víc než 25 000 ukrajinských uprchlíků, většině z nich opakovaně. Více než 15 000 příchozím pracovníci charit v diecézi vydali jednou nebo opakovaně balíčky hygieny a více než 11 000 uprchlíkům také materiální pomoc, jako je například ošacení, deky, potřeby na vaření a další vybavení do domácnosti.

Celkové náklady na pomoc vyčíslily charity v diecézi na 9,73 milionů korun, více než polovinu tvořily peníze na nákup potravin, hygieny, léků, nábytku a domácích potřeb. Pokryly je především dotace z ministerstva práce a sociálních věcí ve výši 4,68 milionu korun či 3,2 milionu korun z evropského projektu Emergency Appeal sítě Caritas Internationalis. V téměř desetimilionové částce není zahrnuta hodnota potravin a materiálních darů, které do charit ve velké míře přinášeli lidé či firmy.

Okamžitá materiální či potravinová pomoc byla ale jen jednou z aktivit charity. Kromě toho uprchlíci potřebovali a stále potřebují asistenci při vyřizování pobytových a pracovněprávních záležitostí a při jednání na úřadech, shánějí ubytování, lékaře, místa ve školách a školkách pro děti, potřebovali si najít práci. „Pro vyjednání těchto záležitostí však nebyli jazykově vybaveni a také jim chyběla orientace v našich úředních postupech," řekl řekl mluvčí Diecézní charity Plzeň Petr Šimek.

Na západě Čech zajistily charity za rok od invaze asistenční službu, tlumočení či doprovod pro více než 30 000 ukrajinských uprchlíků, především v Plzni. Asi 650 Ukrajincům poskytla charitní poradna individuální odborné poradenství. Téměř 400 uprchlíků charita pomohla s hledáním ubytování a 250 pomohla také s hledáním zaměstnání.

Uprchlíci měli podle Šimka od začátku zájem o jazykové kurzy češtiny. Charita připravila také adaptační a integrační aktivity. „Seznamují je s naší kulturou, ale i mnoha praktickými záležitostmi každodenního života v Česku. Díky nim se zároveň vytvářejí přátelské vazby jak mezi uprchlíky, přicházejícími z různých částí Ukrajiny, tak mezi uprchlíky a místními občany," uvedl.

Různými integračními aktivitami organizovanými charitami prošlo za uplynulý rok v diecézi přes 700 ukrajinských občanů, více než 260 z nich absolvovalo i některý z bezplatných jazykových kurzů češtiny. Více než tisícovce ukrajinských dětí daly charity balíček školních pomůcek.

Charita na území diecéze začala pomáhat lidem, kteří kvůli válce opustili své domovy a hledali bezpečný azyl okamžitě. „Do Plzeňského kraje, který se spolu s Karlovarským krajem rozkládá na území diecéze, přišlo nejvíce uprchlíků v přepočtu na obyvatele," uzavřel Šimek.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Diecézní charita Plzeň

Štítky Plzeň, charita, diecéze, pomoc, uprchlíci, Ukrajina, potraviny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Charity z plzeňské diecéze daly za rok potraviny 25 000 ukrajinských uprchlíků  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.