Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Po Západním okruhu vyjedou zítra dvě nové autobusové linky

Severní předměstí a Borská pole od zítřka propojí dvě nové autobusové linky MHD. Umožnilo to dokončení západní části městského okruhu v úseku Křimická – Karlovarská. Obě linky pojedou zatím ve zkušebním provozu. Podle jeho výsledků a skutečné poptávky poté bude nastavený finální provoz, aby byl co nejefektivnější.

Autobusové linky vyjíždí týden po otevření Západního okruhu. „Řidičům totiž obvykle trvá několik dní, než se naučí využívat nové komunikace, proto jsme rozjezd nových linek MHD po Západním okruhu odložili o týden od otevření. Západní část městského okruhu má ulevit dopravě v centru města a my doufáme, že k tomu pomohou i tyto dvě nové linky MHD, které umožní alternativní spojení Severního Předměstí a Borských polí nejen individuální automobilovou dopravou, ale i tou veřejnou. Věříme, že se nám tím podaří do autobusů MHD přilákat některé řidiče aut a snížit tím dopravní zácpy na Karlovarské a na Klatovské hlavně ve špičkách,“ řekl Aleš Tolar (STAN), náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí.

Autobusy linky číslo 24, které dosud jezdí z Bor do Zadních Skvrňan, pojedou nově v trase Bolevec – Košutka – Radčice – Křimice – Zadní Skvrňany – U Panasoniku – Bory. Linka číslo 25 bude nově vedena v základní trase Bolevec – Nemocnice Lochotín – Vinice – Radčice – Křimice – Zadní Skvrňany – Podnikatelská – Univerzita. Vybrané zrychlené spoje nebudou zajíždět do Radčic a Křimic, a zřejmě i Zadních Skvrňan. K Fakultní nemocnici Lochotín budou také zajíždět jen některé spoje. Cestující proto musí věnovat pozornost jízdním řádům a hlášení ve vozidlech.

 

ANKETA: Kuriózní lavička z Plzně baví Česko, pomozte nám pro ni najít jméno

Obrovský ohlas zaznamenal u čtenářů Plzeňské Drbny text o bizarní autobusové zastávce na trase nově dokončené etapy Západního okruhu Plzně. Zastávka je ve svahu a lavičku v levé části mohou využít leda tak děti, protože její sedák je jen pár...

Dopravní podniky počítají s provozem obou linek v pracovní dny v základním intervalu přibližně jednou za hodinu, v přepravních špičkách po třiceti minutách. V úseku z Borských polí do Zadních Skvrňan budou autobusy jezdit ve vzájemném časovém prokladu, to znamená, že se v obsluze zastávek budou linky střídat. O víkendech pojede pouze linka číslo 24 v intervalu šedesáti minut.

V souvislosti se zavedením nového dopravního spojení bude zároveň ukončen provoz autobusové linky číslo 36 U Luny – Nová Hospoda. Účelový spoj pro odvoz dětí z Nové Hospody k základním školám na Borech bude zachován v podobě nové linky číslo 19 a zajišťován bateriovým trolejbusem. 

Cestujícím začne také sloužit nová zastávka Ke Kovářce, která je umístěna na trase linek 24 a 25 v okrajové části Radčic. Autobus v ní cestujícím zastaví jen na znamení.

Jízdní řády nových linek jsou již zveřejněny na stránkách Plzeňských městských dopravních podniků www.pmdp.cz v sekci Změny v dopravě, od 27. února pak budou spojení těmito linkami nabízet i vyhledávače spojení MHD v Plzni na internetu i aplikace plzeňských dopravních podniků Moje PMDP.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Plzen.eu

Štítky Doprava, západní okruh, Plzeň, MHD, PMDP, autobusy, linky, zastávka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po Západním okruhu vyjedou zítra dvě nové autobusové linky  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.