Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Naprostým unikátem se pyšní plzeňská zoo, jediná na světě chová vzácnou zmiji s pavoukem na ocasu

Teraristé z plzeňské zoologické zahrady nemají v tuzemsku konkurenci. Důkazem je řada vzácných plazů, které jinde neuvidíte. Dalším do sbírky je zmije s pavoučím výrůstkem na ocasu, podle něhož dostala i své jméno – zmije pavoučí. Tento plaz má dokonalé maskování i strategii lovu, při níž využívá právě svůj ocas.

Pokud zavítáte v plzeňské zoo do expozice Království jedu, budete tam moci nově pozorovat i jedinečnou zmiji pavoučí. Tento živočich žije pouze v pohoří Zagros na pomezí Íránu a Iráku. „Je to naprosto bizarní, nádherný tvor. Na konci ocasu má výrůstek, který vypadá jako zadeček a nohy pavouka. Když má hlad, stočí se, dá ocas před hlavu a pavoukem na konci ocasu třepe, aby navnadila kořist. Pták, který myslí, že si uloví k snědku pavouka, se tak nakonec sám stane potravou této zmije," popsal nadšeně ředitel zoo Jiří Trávníček.

Akva Tera slaví 60. výročí, jako první na světě odchovala varany modré, pyšní se i dalšími vzácnými druhy

Už neuvěřitelných 60 let mohou lidé obdivovat jedovaté hady, krokodýly, varany nebo různé druhy žab a ryb v pobočce plzeňské zoologické zahrady známé jako Akva Tera. Během několika dekád prošla expozice řadou proměn a zažila i velké události jako...

 

Najít tuto zmiji v přirozeném prostředí je velmi obtížné. Plaza se zoologům podařilo popsat až v roce 2006. „Unikátní zmije pavoučí se vyskytuje pouze v pohoří Zagros v Íránu a Iráku, jde tedy o endemický druh. Je dokonale přizpůsobena svému biotopu a díky barvě okolních skal a kamenů dokonale splývá s podložím,“ popisuje mluvčí zahrady Martin Vobruba.

Samotní odborníci z Plzně podnikli několik expedic za tímto vzácným živočichem. V přírodě jej ale spatřili pouze jednou. Nakonec se jim poštěstilo u soukromého chovatele ze Švýcarska, od něhož získali mláďata. V dospělosti dorůstá zmije délky zhruba 1,2 metru. Jestli si zahrada připíše další chovatelský úspěch v podobě mláďat se dozvíme nejdříve za dva až tři roky, až hadi dospějí.

Vzácnou zmiji pavoučí v zoo symbolicky přivítala starostka MO Plzeň 1 Ivana Bubeníčková (ANO) a primátor Plzně Roman Zarzycký (ANO).  

Ohodnoť článek

Foto Kateřina Misíková

Štítky Zoo Plzeň, plzeňská zoo, chovatelský úspěch, raritní chov, zmije pavoučí, Království jedu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Naprostým unikátem se pyšní plzeňská zoo, jediná na světě chová vzácnou zmiji s pavoukem na ocasu  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.