Počasí dnes11 °C, zítra10 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Rozhledna Chlum hledá nového provozovatele. Klub českých turistů ji po 13 letech definitivně opustil

Oblíbená kamenná rozhledna stojí na Chlumu už od roku 1929. Při dobrém počasí nabízí výhled nejen na západočeskou metropoli, ale vidět je až na Šumavu, Brdy, Český les nebo Rokycansko. Dlouhé roky provozoval rozhlednu Klub Českých turistů (KČT), odbor Bolevec. Z rodinných i časových důvodů ale museli po 13 letech místo opustit. Vedení obvodu proto hledá nového nájemce.

Dominantou vrcholu je 25 metrů vysoká rozhledna. Postavena byla s chatou Luďka Pika dřívějším Svazem čs. dělnických turistů v roce 1926, do dnešní podoby dorostla o tři roky později. Zatímco chata byla i kvůli chybějící péči zbořena v roce 1999, rozhledna byla prohlášena za chráněnou kulturní památku.

„Vedení čtvrtého plzeňského obvodu hledá nového provozovatele rychlého občerstvení a organizátora využití prostoru u rozhledny na Chlumu. O vítězi rozhodne kvalitní zpracování podnikatelského záměru, cenová nabídka a také navržený vzhled stánku a přilehlého zázemí. Nájemce získá smlouvu na čtyři roky,“ zveřejnil obvod na svých sociálních sítích s tím, že se zájemci mohou hlásit do 13. března.

Na vrchol rozhledny vede 121 schodů. Mnozí Plzeňané tam chodí na procházky, ale konaly se tam různé akce jako byly turistické pochody či závody.

„Za deset let se ledacos zažilo. Velice rád vzpomínám na několik žádostí o ruku na rozhledně, z nichž dvě byly nakonec přeměněny na svatební obřad přímo na Chlumu. Zatím jsou oba páry stále svoji a přeji jim, ať jim to vydrží co nejdéle. Bohužel jsme zažili i několik špatných věcí, jako byl nepořádek v areálu po nočních akcích u ohně, poškozené ale i rozkradené vybavení,“ vzpomínal Václav Svoboda, místopředseda odboru KČT a bývalý vedoucí provozu rozhledny.

Rozhlednu začal bolevecký KČT provozovat v květnu 2010, přičemž Václav Svoboda ji vedl deset let. Rozhodnutí o ukončení provozu podle nej nebylo vůbec jednoduché. „Bohužel v současné době mě již pracovní a rodinné důvody nedovolují se plně provozu rozhledny věnovat a náhradníka na převzetí provozu rozhledny se v našem odboru nepodařilo nalézt,“ podotkl Svoboda.

Rozhledně se vrátí zašlá sláva

Chlum je vedle Radyně a Krkavce jedním z významných symbolů okolí Plzně, což si vedení obvodu dobře uvědomuje. Veřejnosti proto předloni představili studii, jak by se lokalita mohla do budoucna proměnit. Na pozemku vedle rozhledny se například počítá se stavbou víceúčelové turistické chaty.


Chata je navržena jako jednoduchý jednopodlažní objekt ve tvaru písmene L, zdroj vizualizace: projektstudio8

„Objekt ve tvaru písmene L nám vymezuje prostor okolí rozhledny. Svou zadní částí je dům situován zády k lesu, přední částí pak otevírá prostor, který chceme, aby byl využíván. Jedná se o bezprostřední okolí rozhledny a prostor lesoparku a posezení pod stromy. Součástí objektu je restaurace, turistický přístřešek, sociální zařízení a altán,“ uvedl ke studii její spoluautor Ondřej Janout.

Náklady na stavební úpravy se odhadují na zhruba 30 milionů. Termín úprav a realizaci samotné stavby nového objektu v současné chvíli nelze specifikovat, skutečností by se mohly stát v horizontu několika let. Více o studii se dočtete na webových stránkách plzeňského ateliéru projektstudio8.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Rozhledna Chlum

Štítky Rozhledna Chlum, MO Plzeň 4, Doubravka, studie, proměna Chlumu, provozovatel Chlumu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rozhledna Chlum hledá nového provozovatele. Klub českých turistů ji po 13 letech definitivně opustil  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.