Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Muž, který si odpykává trest v plzeňské věznici, neuspěl se stížností. Tvrdil, že nemohl volit prezidenta

Vězeň z Plzně neuspěl u Nejvyššího správního soudu (NSS) s volební stížností. Tvrdil, že mu Vězeňská služba neumožnila odevzdat v prvním kole volební hlas, přestože projevil zájem. Poukázal také na možné porušení volebního práva dalších odsouzených. NSS stížnost zamítl, stejně jako desítky dalších podnětů.

Důvod, proč vězeň v prvním kole nehlasoval, se podle NSS nepodařilo jednoznačně zjistit. I kdyby se však ukázalo, že Vězeňská služba chybovala, soud by musel stížnost zamítnout. „S ohledem na významný rozdíl mezi volebními zisky jednotlivých kandidátů v prvním kole volby by případný hlas navrhovatele nemohl hrát žádnou roli," stojí v rozsudku.

Současně nevyšlo najevo nic, co by naznačovalo systémový deficit v přístupu lidí ve výkonu trestu k hlasování ve volbách. Řada jiných vězňů v téže věznici v prvním kole hlasovala, sám pisatel stížnosti pak hlasoval ve druhém kole. „Nic tedy nesvědčí o tom, že by bylo osobám vykonávajícím trest odnětí svobody ve Věznici Plzeň nějakým způsobem systematicky bráněno ve výkonu aktivního volebního práva, ani že by se věznice tímto způsobem zaměřovala konkrétně na navrhovatele," napsali soudci.

Pavlovo vítězství nad Babišem je o něco výraznější

Někdejší představitel české armády a NATO Petr Pavel je tak s konečnou platností vítězem prezidentských voleb, NSS už rozhodl o všech volebních stížnostech. Napravil jen dílčí chyby volebních komisí, Pavlovo vítězství nad Andrejem Babišem (ANO) je tak nyní o něco výraznější. Rozdíl mezi oběma kandidáty v druhém kole se zvýšil o 298 hlasů na celkových 959 403 hlasů, oznámil dnes soud v tiskové zprávě. Opravené údaje budou oficiálně zveřejněny v soudem stanovených lhůtách.

„Chyby byly jen drobné, neúmyslné, což je při tak rozsáhlém sčítání hlasů tolika lidmi v podstatě výborná zpráva. Zvolení Petra Pavla prezidentem republiky jsme tedy potvrdili jako zákonné a legitimní rozhodnutí voličů," uvedl předseda volebního senátu Tomáš Langášek.

NSS po letošních volbách dostal stovky stížností, mnohem více, než bývalo v minulosti běžné. Ve lhůtě jich obdržel asi 400, průběžně je odmítal či zamítal. Často šlo o formulářové návrhy, opakující stejné argumenty. Další stovky podnětů, které přišly před lhůtou, anebo po ní, soud odmítá pro předčasnost, respektive opožděnost.

Jednu z chyb udělala komise v okrsku v pražských Bohnicích, když zaměnila hlasy pro Pavla a Babiše. V jiné stížnosti volič zpochybnil hlasování v dalších okrscích, kde zaznamenal zjevnou chybu, typicky když počet odevzdaných obálek nebo hlasů převyšoval počty vydaných obálek. V jednom okrsku v Praze 9 volič v prvním kole volby zaznamenal výrazně nižší počet platných hlasů a vyslovil domněnku, že komise zapomněla jednu hromádku se stovkou hlasů započítat. Volební senát si vyžádal dokumentaci ze všech zpochybněných okrsků. Tam, kde to bylo možné, chybějící hlasy dopočítal a opravil údaje o počtech vydaných a odevzdaných obálek.

Soud uložil Českému statistickému úřadu (ČSÚ) a Státní volební komisi, aby zápisy s opravenými údaji znovu řádně vyhlásily. ČSÚ, který výsledky zveřejňuje na volebním webu, na to dal soud tři dny. O dva dny delší lhůtu dostala Státní volební komise, která výsledky voleb uveřejňuje ve Sbírce zákonů. Komise rozhodnutí soudu ve stanovené lhůtě vyhoví, řekla mluvčí ministerstva vnitra Hana Malá. „Český statistický úřad učiní příslušné kroky v souladu se lhůtami danými pravomocným rozhodnutím Nejvyššího správního soudu," uvedl na dotaz novinářů rovněž mluvčí ČSÚ Jan Cieslar.

Návrhy na vyslovení neplatnosti hlasování ve sporných okrscích soud zamítl, protože takový zásah volebního soudu by nebyl přiměřený "zanedbatelně nízké intenzitě zjištěné vady".

Plzeňský kraj ovládl ve volbách Petr Pavel, neuspěl pouze na Tachovsku. Hejtman věří, že se vyhrocená atmosféra brzy uklidní

Ve druhém kole prezidentských voleb zvítězil v Plzeňském kraji generál ve výslužbě Petr Pavel. Největší úspěch si připsal v samotné Plzni, kde získal 63,67 procenta hlasů. Neuspěl paradoxně na rodném Tachovsku, kde získal 43,71 procent. Volební...

„Důsledkem našeho rozhodnutí je, že v prvním kole se počet hlasů pro Pavla Fischera zvýšil o dva, pro Petra Pavla o 100 a pro Andreje Babiše a Karla Diviše po jednom. Procentuální zisky jednotlivých kandidátů se ani po těchto korekcích v podstatě nezměnily," uvedl Langášek. V druhém kole se zvýšil rozdíl mezi Pavlem a Babišem o 298 hlasů. „Ani zde se procentuální zisky obou kandidátů prakticky nezměnily, volební senát však alespoň přispěl ke zpřesnění výsledků voleb a napravil chyby při sčítání hlasů," doplnil Langášek. Ocenil, že komise chyby přiznaly a nesnažily se zjištěné nesrovnalosti zakrýt.

Další volič poukázal na údajně zmanipulovaný software, překvapilo jej to, že se v závěru sčítání překvapivě snížil počet hlasů pro oba kandidáty a změnil se i procentuální odstup mezi nimi. Podle statistiků k tomu došlo tak, že okrsková volební komise v Buštěhradu na Kladensku zjistila chybu a opravila svůj zápis o výsledku hlasování. Smazání chybných údajů se na chvíli projevilo poklesem hlasů a přepočtem rozdílu mezi oběma kandidáty, teprve po chvíli byly do systému vloženy správné údaje.

Soud zamítl také stížnost voliče, který poukázal na předvolební zvláštní vydání týdeníku Forum. Redakce v něm kritizovala Babiše, například připomínala jeho údajně lživé výroky nebo majetkové poměry. Podle soudu měli kandidáti dost času na tiskovinu reagovat, navíc neotvírala nová témata, na která by voliči nebyli připravení.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Vězeňská služba ČR

Štítky Prezidentské volby, stížnost na volby, vězeň, plzeňská věznice, Petr Pavel, Andrej Babiš, volba prezidenta, ČSÚ, NSS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muž, který si odpykává trest v plzeňské věznici, neuspěl se stížností. Tvrdil, že nemohl volit prezidenta  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.