Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Zraněný a rozzuřený divočák zaútočil na městského strážníka, prase zastřelil služební pistolí

Těsně před půlnocí vyjížděli strážníci z odchytové skupiny do Kotíkovské ulice v Plzni, kde došlo ke střetu auta s divokým prasetem. Zvíře nehodu přežilo a rychle zmizelo v nedalekém křoví. Zraněný a do velké míry rozzuřený divočák mohl představovat riziko pro chodce i řidiče, proto bylo důležité ho včas najít. Divoké prase po chvilce pátrání zaslechl strážník městské policie. Zvíře se proti němu rozeběhlo a chtělo na něj zaútočit. V sebeobraně vytáhl muž zbraň a vystřelil.

„Zvíře po srážce s autem uteklo do nedalekého křoví a hrozilo, že by mohlo napadnout a poranit někoho z procházejících. Na místě se strážníci sešli se členy mysliveckého sdružení a společně se vydali do lesíka zraněné zvíře hledat,“ popsala mluvčí plzeňských strážníků Jana Pužmanová.

Po chvilce hledání zaslechl strážník podezřelé zvuky a vydal se najít jejich zdroj. Zhruba tři metry od něj spatřil viditelně zraněného divočáka. Prase se následně rozeběhlo proti němu. „Jelikož rozzuřené zvíře bezprostředně ohrožovalo strážníkův život a zdraví, byl jej strážník nucen v krajní nouzi zastřelit. Divoké prase si převzali pracovníci mysliveckého sdružení a událost k dořešení hlídky Policie ČR. Ke zranění jiných osob při zákroku nedošlo,“ doplnila mluvčí.

V Plzni se divočáci vyskytují téměř všude

„Divočáci s námi žijí a sdílejí stejný prostor. V Plzni s nimi žijeme už několik let a dělíme se nejen o příměstské oblasti a parky, ale dnes i o některé neudržované vnitřní plochy, areály a objekty. Začalo to na Valše, pak v Borském parku, Liticích, Bolevci, Doubravce, Bílé Hoře, Roudné, Mikulce, Homolce, Pecihrádku, Chlumu a podobně,“ vyjmenovává šéf záchranné stanice živočichů Plzeň Karel Makoň a dodává, že dnes už je potkáme téměř všude.

Lidé si už v minulosti stěžovali, že jim divočáci rozryli zahrady a řádili i na fotbalovém hřišti na Košutce. Kvůli blízkosti zástavby je nemožné prasata odstřelit.

FOTO: Takto dopadlo například hřiště fotbalistů z TJ Košutky po řádění divokých prasat, foto: Tomáš Morávek (PRO Plzeň).

„Největší problémy s divočáky jsou v oblasti Mikulky. Divoká prasata přitahují do této oblasti přes nový silniční průtah z oblasti Boleveckého rybníka a druhá skupina přitahuje směrem od řeky od nového kruhového objezdu,“ popsal náměstek primátora pro oblast dopravy a životní prostředí Aleš Tolar (STAN).

Důvod výskytu divočáků v těchto lokalitách je prostý – jdou za potravou. Velkým lákadlem jsou pro ně černé skládky i tábořiště bezdomovců.

„Při aktivním vyhledávání potravy pak prasata mohou navštívit přilehlé zahrady a sekané trávníky. Druhým a stejně závažným důvodem je dostatečné množství krytu. Uvedené území je jen částečně hospodářsky využíváno, orná půda leží ladem, zarůstá a veškerý porost umožňuje dostatečný a bezpečný kryt pro černou zvěř,“ upozornil Tolar.

Město chce proto zatlačit na majitele zpustlých pozemků, aby o ně náležitě pečovali. „Budeme vyzývat majitele pozemků k urychlené nápravě i pod sankcí. Protože kdybychom ukázněnost občanů v dané lokalitě vyřešili, to znamená problematiku černých skládek a péči o pozemky, prasata by v daném území nebyla, neboť by neměla důvod sem přicházet,“ dodala vedoucí magistrátního odboru životního prostředí Dagmar Svobodová Kaiferová.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky divoké prase, divočák, napadení prasetem, životní prostředí, odpadky, černá skládka, městská policie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zraněný a rozzuřený divočák zaútočil na městského strážníka, prase zastřelil služební pistolí  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.