Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

První městský obvod letos investuje přes 30 milionů korun do zvelebení mateřských škol

Revitalizace louky za 7. základní školou, skatepark u Gymnázia Františka Křižíka nebo rekonstrukce dvou pavilonů v areálu 60. mateřské školy v Manětínské ulici. To je jen krátký výčet investic, do kterých se v letošním roce pustí první plzeňský městský obvod. Práce budou zahrnovat také opravy kuchyně ve školce v Komenského ulici a nových oken a fasády se dočká i 91. mateřská škola.

Nemálo peněz zamíří letos do mateřských škol v prvním plzeňském obvodu. Investice v nich si vyžádají více než 30 milionů korun. Letos se také rozjedou práce na revitalizaci louky za 7. základní školou na Vinicích a proměna čeká též sportoviště v Sokolovské ulici, kde přibyde skatepark. Celkově je na tyto investice vyčleněno necelých sto milionů korun.

V létě se rekonstrukce dočkají například pavilony C a D v areálu 60. mateřské školy v Manětínské ulici, který dříve měla v nájmu Základní a mateřská škola při Fakultní nemocnici Plzeň. Ta se loni odstěhovala do nově zrekonstruovaných prostor na Slovanech, díky čemuž se mohly v Manětínské v novém školním roce otevřít další třídy.

První plzeňský obvod rozšířil kapacitu svých školek o 71 míst. V tomto trendu chce i nadále pokračovat

Základní a mateřská škola při Fakultní nemocnici Plzeň se přestěhovala do nově zrekonstruovaných prostor na Slovanech a uvolnila tak místo pro až 71 dětí. Už v loňském roce první obvod navýšil kapacity 91. mateřské školy, kde díky rekonstrukci...

 

„V těchto pavilonech kompletně zrekonstruujeme sociální zařízení, rozvody a elektroinstalaci. Budou se také měnit podlahy, natírat topení, dáme nové obklady, třídy vymalujeme atd.“ popsal místostarosta obvodu Miroslav Šuma (ANO). Odhadované náklady na tuto akci se pohybují kolem 13 milionů korun.

Zásadní proměny se dočká také kuchyně v 87. mateřské škole v Komenského ulici. „Zdejší kuchařky budou po prázdninách vařit v úplně nové, moderně vybavené kuchyni,“ podotkl Šuma s tím, že na tento projekt je vyčleněno zhruba 11 milionů korun.

Nová okna a část fasády včetně zateplení dostane pavilon č. 2 v areálu 91. mateřské školy v Jesenické ulici. Do stavebních prací se řemeslníci pustí taktéž během letních prázdnin, přičemž obvod na tuto akci vynaloží více než tři miliony korun. Dalších šest milionů pak půjde na kompletní výměnu elektroinstalace v dalších pavilonech.

Louku na Vinicích obohatí psí loučka

V prvním čtvrtletí roku by se pak měly rozjet práce na revitalizaci louky za 7. základní školou na Vinicích. „V prostoru sevřeném bytovými domy vznikne park, kde nebude chybět workoutová sestava nebo psí loučka. V místě bude také kavárna, podobně jako je to dnes v revitalizovaném vnitrobloku Krašovská,“ uvedla mluvčí obvodu Miroslava Vejvodová.

Na proměně místa se mělo původně začít pracovat už loni. Firmy ale nejevily o revitalizaci zájem a výběrové řízení se muselo opakovaně vyhlašovat. Tato investice vyjde Jediničku na více než 20 milionů korun.

Obyvatelé Lochotína se mohou těšit na nový skatepark

Na části sportoviště vedle Gymnázia Františka Křižíka v Sokolovské ulici vznikne nový skatepark. „Chceme, aby tohle místo zase ožilo. O sportoviště takového typu je dnes velký zájem a já věřím, že může přitáhnout mládež ke sportu,“ podotkl Šuma. Sportovci se budou moci projíždět na freestylovém hřišti pro koloběžky a skateboardy. Vyřádit se budou moci do země zapuštěných trampolín a dynamických sportovně-herních prvků prvky pro všechny věkové kategorie. „Samozřejmostí je další mobiliář včetně laviček a uzavíratelných skříněk, které využijí třeba bruslaři na umístění obuvi. Podobně jako u louky za 7. základní školou i tento projekt pozdržel nezájem stavebních firem o realizaci, kvůli čemuž bylo nutné vyhlásit výběrové řízení opakovaně,“ upřesnila Vejvodová.

Kromě uvedených stavebních akcí bude Jednička pracovat i na dalších projektech. „Zahájíme projektovou přípravu k obnově vnitrobloku v Majakovského ulici, úpravě prostoru před 7. základní školou na Vinicích a mimo jiné i k vybudování navazujícího chodníku k 31. základní škole ve směru od Komenského ulice, aby byla cesta ke škole pro děti bezpečnější,“ dodala vedoucí Odboru investic ÚMO Plzeň 1 Andrea Šlechtová.

Ohodnoť článek

Foto MO Plzeň 1

Štítky rekonstrukce mateřských škol, mateřské školy, základní školy, investice, MO Plzeň 1, Lochotín, Louka, Skatepark

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

První městský obvod letos investuje přes 30 milionů korun do zvelebení mateřských škol  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.