Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Český nanosatelit už 5800krát obletěl Zemi a pořídil její detailní fotografie, pokyny dostává z plzeňské univerzity

Tým PilsenCUBE slaví mimořádný úspěch. Už rok úspěšně komunikuje s nanosatelitem VZLUSAT-2, který dopravila na oběžnou dráhu raketa Falcon 9. Čtyřkilová družice dokáže pořídit fotografie planety ve vysokém rozlišení. Na projektu se významně podílí také Západočeská univerzita (ZČU), jež je už také přes pět let v kontaktu s nejdéle sloužím českým satelitem VLUSAT-1.

VZLUSAT-2 je v pořadí devátým českým satelitem. Za rok od vypuštění více než 5800krát obletěl Zemi, uletěl více jak 250 milionů kilometrů a pozemní stanice z Plzně s ním navázala přes 2270 rádiových kontaktů, při nichž bylo přeneseno velké množství telemetrických i vědeckých dat z experimentů. Data jsou také veřejně dostupná na webové stránce

Hlavním přístojem na palubě technologické družice je sada dalekohledů pro sledování Země. Největší výzvou pro vědce bylo samotné ovládání. Pořídit kvalitní snímky totiž není vůbec jednoduché a družice se neustále kolíbá nebo rotuje kolem své osy. Účelem mise proto bylo ověřit upravený software, díky kterému je možné družici řízeně natáčet dle potřeby.

„VZLUSAT-2 se nachází se na sun synchronní polární oběžné dráze 535 kilometrů nad Zemí. Nese na své palubě řadu unikátních vědeckých přístrojů a celý rok poskytuje prostřednictvím rádiového spojení přes pozemní stanici na Západočeské univerzitě v Plzni zajímavá a unikátní data. Je vybavena plně funkčním systémem orientace a stabilizace, což jí jako první a jediné české družici umožnuje pořizovat snímky Země ve vysokém rozlišení,“ popisuje za tým PilsenCUBE Jiří Masopust.

VZLUSAT-2 přispívá pravidelně do celosvětové sítě detektorů gamma záblesků díky plně automatizované činnosti detektorů záblesků, stahování a odmazávání dat z paluby satelitu a na stránkách NASA jsou zveřejňovány zápisy o těchto detekcích.

Se svými rozměry 10x10x34 centimetrů patří satelit do kategorie nanodružic, které váží maximálně 10 kilo. Jejich životnost je plánována na dva roky. U předchozího satelitu se ale ukázalo, že je schopný sbírat data podstatně delší dobu. VZLUSAT-1 je na oběžné dráze neuvěřitelných pět a půl roku. Povelování obou satelitů má na starost pozemní stanice ZČU.

VZLUSAT-1 má už nalétáno 1,3 miliardy kilometrů

„Naše pozemní stanice na ZČU tento satelit jako jediná poveluje a zajišťuje komunikaci s ním. VZLUSAT-1 byl vypuštěn před pěti a půl lety. Obletěl téměř 31000krát Zemi, urazil při své kosmické misi přes 1,3 miliardy kilometrů a z naší pozemní stanice PilsenCUBE na ZČU v Plzni jsme s ním navázali přes 12 tisíc rádiových kontaktů. Doposud poskytl unikátní vědecká a technologická data především z radiačních detektorů, rentgenového teleskopu a měření kompozitních konstrukčních materiálů,“ dodává další člen týmu PilsenCUBE Ivo Veřtát.

Nejdéle sloužící český satelit již pět let obíhá kolem Země, celou dobu s ním komunikuje plzeňská univerzita

Jiné obdobné mise mají krátkého trvání a končí po několika týdnech či měsících. To však není případ prvního českého technologického nanosatelitu VZLUSAT-1, který funguje již pět let. Na jedinečném úspěchu má velký podíl také tým ze Západočeské...

„Výzkumný a zkušební letecký ústav má v současné době na oběžné dráze dvě družice a zvládá technologie potřebné k jejich postavení. Máme ale další plány. Chceme vytvořit konstelaci čtyř družic a směřujeme tak do elitní skupiny států v tomto oboru. Současně počítáme s tím, že ani konstelace čtyř družic pro nás nebude „konečnou“ a že budeme pokračovat dál,“ dodal generální ředitel Výzkumného a zkušebního leteckého ústavu Josef Kašpar.

Nanosatelit VZLUSAT-2 vznikl jako společný projekt Výzkumného a zkušebního leteckého ústavu, a.s., firem Spacemanic, esc Aerospace, TTS, s.r.o., Rigaku Innovative Technologies Europe s.r.o., ADVACAM s.r.o., Eltvor, Needronix, Konkoly Observatory a univerzit ČVUT v Praze, Západočeské univerzity v Plzni a Masarykovy univerzity v Brně. Projekt podpořila Technologická agentura ČR a Ministerstvo průmyslu a obchodu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Výzkumný a zkušební letecký ústav | Zdroj Výzkumný a zkušební letecký ústav, Západočeská univerzita v Plzni

Štítky nanosatelit, věda, výzkum, VZLUSAT-2, ZČU, český satelit, družice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Český nanosatelit už 5800krát obletěl Zemi a pořídil její detailní fotografie, pokyny dostává z plzeňské univerzity  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.