Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Část Americké třídy se opět otevře autům, řidiči ale projedou jen v noci

Bezprostředně po loňských komunálních volbách se začalo uvnitř nové koalice ve vedení města Plzně mluvit o znovunavrácení individuální automobilové dopravy na Americkou třídu. Na tuto otázku ale nepanoval jednotný názor. Dnes ale přišlo oznámení o návrhu, že se tam auta opět mohla vrátit. Má to ale jeden drobný háček. Řidiči by úsekem mohli projíždět až po osmé hodině večerní. Od pěti ráno bude opět platit zákaz vjezdu. Dohodli se na tom členové koalice, tedy ANO, PRO Plzeň, Piráti a STAN při jednání o programovém prohlášení.

Americká třída bez osobních automobilů se měla stát městským bulvárem, kde město plánovalo vysadit další stromy, po menších stavebních úpravách tam měl mimo jiné vzniknout nový prostor pro předzahrádky.

Před uzavřením části Americké třídy po ní denně projíždělo až 15 tisíc vozidel. Teď nemohou motoristé využívat úsek od Škroupovy po Resslovu ulici a v opačném směru od Goethovy po ulici V Šipce. Po Americké jezdí vedle MHD ještě cyklisté, složky IZS a zásobování. Do několika týdnů by se ale mohla pravidla změnit a přes noc by byla celá Americká opět uvolněna pro veškerou dopravu. Návrh ještě musí schválit orgány města.

„Režim na Americké třídě byl tématem, na kterém se názory stran v naší koalici významně rozcházely. Proto si velmi vážím toho, že jsme se dokázali domluvit. Finální řešení vnímám pozitivně. Připravujeme k němu celou řadu dalších kroků, u kterých věřím, že potěší chodce i řidiče,“ uvedl primátor Plzně Roman Zarzycký (ANO).

Co si myslí zastupitelé Plzně o uzavírce části Americké třídy pro individuální automobilovou dopravu?

Bezprostředně po loňských komunálních volbách se začalo uvnitř nové koalice ve vedení města Plzně mluvit o znovunavrácení individuální automobilové dopravy na Americkou třídu. Prostřední část této komunikace v centru města je pro automobily...

Náměstek pro dopravu Aleš Tolar (STAN) připomněl, že se díky uzavření části Americké přestaly zpožďovat spoje MHD a celkově byla veřejná doprava plynulejší a dopravnímu podniku to přineslo významné úspory. K plnému znovuotevření Americké třídy ale nevidí důvod. „Z denního sledování provozu vychází, že s omezením se již naučili žít a využívat objízdných tras. Kvůli uzavřené Americké tak žádné kolapsy nevznikají,“ podotkl Tolar. Noční otevření dopravy přijal, protože nebude mít negativní vliv na MHD. Podobně hovořil i technický náměstek Pavel Bosák (Piráti). „Pro Piráty je prioritou co nejlepší průjezdnost MHD,“ potvrdil Bosák.

Noční otevření Americké třídy kvituje také radní pro bezpečnost Jiří Winkelhöfer (PRO Plzeň). Slibuje si od toho pozitivní vliv na vyšší bezpečnost. „Neutěšenou situaci v noci na Americké se snažíme řešit posílením policie a pozitivní vliv lze očekávat i od toho, že se zde zvýší v noci automobilový provoz,“ myslí si Jiří Winkelhöfer.

Detektory střelby, panických výkřiků a tříštění skla chrání nejrizikovější část města. V ulicích jich budou tři desítky

Tři desítky speciálních SED detektorů, které na ulici rozeznají zvuk střelby, panických výkřiků a tříštění skla, budou pomáhat policistům i městským strážníkům v Plzni. První detektory už od jara fungují na exponovaných místech v centru města v...

Součástí kompromisní dohody o Americké je i to, že přes den bude v ulici efektivnější způsob postihování hříšníků porušujících omezení díky instalování kamerového systému s videoanalýzou projíždějících vozidel.

„Zástupci koaliční stran se rovněž dohodli, že bude pokračovat příprava projektu stavební úpravy Americké třídy spočívající ve zrušení zastávkových zálivů, zmenšení šíře vozovky ve prospěch chodníků a ozelenění ulice,“ informovala mluvčí magistrátu Eva Barborková. Tento projekt by se měl začít realizovat v příštím roce.  Po provedení stavební úpravy bude znovu posouzen dopravní režim s ohledem na jeho vliv na MHD. Poté se uvidí, jestli se auta vrátí na Americkou i mimo noční hodiny.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Richard Beneš

Štítky Americká třída, uzavření Americké třídy, uzavírka, MHD, plynulost provozu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Část Americké třídy se opět otevře autům, řidiči ale projedou jen v noci  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.