Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Soud s dezinformátorem obžalovaným z podpory terorismu a násilí proti politikům nezačal, nepřišli obhájci

Soud s Tomášem Čermákem, který čelí obžalobě z podpory a propagace terorismu za loňské výzvy k násilným akcím proti poslancům, senátorům a členům vlády, dnes u Krajského soudu v Plzni nezačal. Nepřišel ani jeden z obhájců obžalovaného. Soud to označil za obstrukci a jednání odročil na konec března.

Čermáka původně zastupovali dva obhájci, s jedním ukončil smlouvu o zastupování, druhý se na poslední chvíli soudu omluvil s tím, že se o nařízeném jednání dozvěděl pozdě a nemohl se na něj řádně připravit. „Považujeme to za obstrukce obhajoby a snahu mařit hlavní líčení, což se dnes povedlo," konstatoval soudce Tomáš Bouček. Protože obžalovaný neměl u soudu ani jednoho obhájce, musel jednání odročit ještě před tím, než oficiálně začalo.

Čermáka obžaloba viní z toho, že loni v únoru ve svém bydlišti na Domažlicku umístil na sociální sítě video, v němž vyzýval k násilným akcím vůči poslancům, senátorům a členům vlády, zejména kvůli opatřením souvisejícím s pandemií koronaviru. Podle spisu ve videu napadal protiepidemická opatření a novelu pandemického zákona a podněcoval lidi, aby i za použití násilí či blokování silnic zabránili přijetí novely. Za podporu terorismu hrozí až patnáctileté vězení.

Čermák dostal na konci loňského roku pravomocný podmíněný trest za nenávistné výroky o Ukrajincích v nahrávce na sociálních sítích. Současně je souzen v Praze spolu s dalšími dvěma muži za nebezpečné pronásledování a výtržnictví kvůli obtěžování šéfa České lékařské komory Milana Kubka a evolučního biologa Jaroslava Flegra. Tento soud bude rovněž pokračovat v březnu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Richard Beneš

Štítky dezinformace, Tomáš Čermák, soud, terorismus, obstrukce, krajský soud

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud s dezinformátorem obžalovaným z podpory terorismu a násilí proti politikům nezačal, nepřišli obhájci  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.