Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Divoký kůň uvízl v těžko přístupném terénu. I přes náročnou záchrannou akci zvíře zemřelo

Profesionální i dobrovolní hasiči vyjížděli na Šlovický vrch u Dobřan, kde je rezervace divokých koní. Jeden exmoorský pony tam uvízl a nedokázal se postavit na nohy. Situace byla velmi vážná, neboť se ke zvířeti dalo dostat pouze pěšky. Hasiči i veterinář bojovali o život zvířete několik hodin, bohužel tento příběh nemá šťastný konec. Kůň nakonec uhynul v důsledku stresu.

„Ve spolupráci s hasiči z Přeštic jsme vykáceli křoviny a vyčistili prostor okolo koně. Následně jsme ho vytáhli na přístupnější plochu. Několikahodinové úsilí o jeho zvednutí ale bylo neúspěšné. Na rozhodnutí veterináře a majitele byl kůň ponechán v jejich péči, prozatím neschopen v důsledku zdravotního stavu, udržet se ve stoje,“ takto popisovali zásah dobrovolní hasiči z Dobřan.

Zdravotní stav zvířete se bohužel nezlepšoval. Divoký kůň byl navíc vystaven obrovskému stresu a v důsledku toho nakonec uhynul. Tuto informaci potvrdil Plzeňské Drbně ředitel organizace Česká krajina Dalibor Dostál. Tato ochranářská společnost bezplatně poskytuje zvířata do rezervací. Jedná se především o divoké koně a pratury.

První divocí koně dorazili do rezervace u Dobřan v roce 2018. Dnes čítá stádo pět jedinců. Plemeno exmoorských koní se považuje za jedno z nejpůvodnější na evropském kontinetu. Tato zvířata spásají agresivní traviny a keře a pomáhají tak udržet rozmanitost flóry i fauny.

Rezervace divokých exmoorských koní a praturů na Plzeňsku se dočkala rozšíření, brzy ji obohatí další zvířata

Velcí kopytníci v přírodní rezervaci Janovský mokřad mají k dispozici větší výběhy. Původních 11,7 hektarů navýšil Plzeňský kraj o dalších 8,9 hektarů. V mokřadním biotopu žijí menší stáda divokých koní a zpětně šlechtěných praturů. V...

 

Šlovický vrch je bývalé vojenské cvičiště, které vojáci opustili po roce 1989. Lokalita je velmi pestrá a kromě luk a křovin se tam nachází také například tůně nebo zbytky starého sadu. V rámci průzkumu bylo zjištěno, že tam roste přes 230 druhů rostlin. Z vzácných druhů hmyzu je Šlovický vrch domovem motýla modráska jetelového. V kalužích se rozmnožuje jedna z nejvzácnějších žab tuzemské přírody, kuňka žlutobřichá. Z ptáků se na Šlovickém vrchu daří druhům, jako je krutihlav obecný nebo skřivan lesní, kteří obývají řídké lesy nebo jejich okraje. V našem kraji jsou další přírodní rezervace například v bývalém vojenském civičišti u Rokycan. Výzmamného rozšíření se dočká také lokalita Janovský mokřad u Nýřan.

Čtete také:

Foto Hasiči města Dobřany

Štítky divocí koně, rezervace divokých koní, záchrana zvířete, Česká krajina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ivan Krahula

Šlovický vrch nám sloužil jako tankodrom.

Pondělí, 30. ledna 2023, 12:22Odpovědět

Divoký kůň uvízl v těžko přístupném terénu. I přes náročnou záchrannou akci zvíře zemřelo  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.