Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Plzeňský kraj má u ruské Sberbank téměř 160 milionů, očekává, že získá v 1. pololetí zpátky 90 procent vkladů

Plzeňský kraj očekává, že letos dostane zpět už v prvním pololetí 90 procent vkladů u ruské banky Sberbank, která v ČR na přelomu loňského února a března zavřela své pobočky a skončila v konkurzu. Kraj tam má necelých 160 milionů korun na termínovaném vkladu, v letošním rozpočtu s těmito penězi nepočítá, řekl novinářům radní pro ekonomiku Pavel Strolený (ANO). Dále dodal, že peníze by zapojil do rozpočtové rezervy a kraj by je měl využívat podle okamžitých potřeb. Nemusel by si tak možná brát dražší úvěr na předfinancování dotovaných akcí.

„Je rozhodnutí soudu, že se to bude vyplácet, a čekáme na to, až přijdou peníze. Těch 90 procent bychom měli získat. Myslíme si, že to bude v prvním letošním pololetí. V rozpočtu s tím nepočítáme," uvedl Strolený. Podle něj má kraj v plánu řadu investic, na něž by peníze využil, vydával by je průběžně. Kraj bude vyjednávat o novém úvěru, jehož čerpání by se mělo obnovit v pololetí. „Ale byli bychom rádi, kdyby se nám povedlo to, co v roce 2022, že bychom úvěr vůbec nemuseli do financování zapojit. A tyto peníze (od Sberbank) by nám v tom pomohly," podotkl radní.

Kraj má dohodnutý rámec na revolvingový úvěr v každoroční výši 250 až 500 milionů Kč. „Platíme nějaký poplatek, ale pokud úvěr nevyužijeme, tak ušetříme úroky, které byly minimální, ale teď jsou docela vysoké, kolem šesti až osmi procent," vypočátává Strolený. Peníze z úvěru slouží na předfinancování akcí, na něž má kraj dotace od EU i státu, jež dostane po kolaudaci akce. „Tím pak ten úvěr splácíme," řekl. Podle Stroleného kraj úvěr využíval v minulosti jen na splácení západního okruhu, kdy na několik měsíců využil půl miliardy korun a z dotací od EU částku pak hned splatil.

Největší ruská banka Sberbank loni hned po napadení Ukrajiny Ruskem oznámila, že odchází z Evropy. Zdůvodnila to velkým odlivem hotovosti a ohrožením bezpečnosti zaměstnanců a majetku. Také v ČR banka zavřela své pobočky. Pražský soud prohlásil konkurz na Sberbank CZ koncem srpna. ČNB jí v květnu odebrala licenci a soud ji poslal do likvidace. Insolvenční správkyně prodává úvěrové portfolio České spořitelně. Tento výtěžek plus dostupná hotovost, úroky a inkaso ze zpeněžení ostatních aktiv bude podle správkyně zřejmě stačit k více než 95procentnímu uspokojení krajů, měst a obcí, které měly ve Sberbank uložené peníze.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zuzana Duzbabova

Štítky Sberbank, Plzeňský kraj, ruská banka, investice, běžný účet, termínovaný vklad, banka, Česko, Sberbank CZ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňský kraj má u ruské Sberbank téměř 160 milionů, očekává, že získá v 1. pololetí zpátky 90 procent vkladů  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.