Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Plzeňský pivovar otevřel plně automatizovaný sklad za 780 milionů

Zrychlení dodávek piva v lahvích a v plechovkách a také snížení emisí oxidu uhličitého. To všechno si vedení Plzeňského Prazdroje slibuje od nového automatizovaného skladu, kam se vejde až 18 milionů piv. Tato akce za 780 milionů korun je největší investicí pivovaru za posledních 17 let. Nový sklad zvýší kapacitu expedice zboží o polovinu a může vyskladnit až 290 palet za hodinu, což odpovídá devíti kamionům.

Pod zemí jsou zabudované tři retenční nádrže, které zachytí až 838 metrů krychlových dešťové vody. Ta by naplnila téměř dva dvaceti pěti metrové plavecké bazény. Pivovar dešťovou vodu znovu využije pro chlazení výrobní technologie ve vedle stojícím pivovaru Gambrinus.

Nový skladovací prostor stojí přímo v areálu plzeňského pivovaru na ploše 10 000 metrů čtverečních, což odpovídá rozloze 1,5 fotbalového hřiště. Hlavní budovu tvoří opláštěný samonosný regálový sklad, který je díky použité technologii nejmodernějším skladem tohoto typu v Česku. Zboží ze stáčecí linky přepravuje automatický paletový pojízdný systém čítající 28 vozíků, které se pohybují po kolejích v celkové délce přes půl kilometru.

Lahve a plechovky si přímo ve skladu převezmou automatické jeřábové zakladače, které je uskladní i vyskladní. Jejich rekuperace šetří energii. Tento samostatný regálový systém uskladní až 16 tisíc palet, což představuje zhruba 18 milionů piv. „Díky systému regálů i způsobu přepravy zboží mezi nimi ušetříme nejen prostor a náklady na převoz zboží, ale také snížíme množství vyprodukovaných emisí, což zapadá do naší strategie udržitelnosti. Využití kolejí výrazně omezilo potřebu vysokozdvižných vozíků. Ve skladu je nyní používáme už jen pro samotnou nakládku do kamionů a ty navíc nově místo LPG jezdí na elektřinu. Jen tím ročně nevyprodukujeme přibližně 500 tun CO2,“ vysvětluje manažer skladů František Holý.

Vše řídí počítač

Do budoucna pivovar počítá s umístěním fotovoltaických panelů na střeše budovy, které zajistí až 30 procent celkové spotřeby skladu.

Už na vstupu paletu všechno počítač načte, takže ví, co je to za výrobek, jakou má trvanlivost, hmotnost a velikost," řekl Holý. Obsluhuje ho jeden šéf automatizace na velíně a jeden údržbář na směnu. Vše ostatní je automatické. Pivovar stáčí pivo sedm dní v týdnu 24 hodin denně, expeduje ho pět dní. Sklad na okraji areálu, jehož stavba začala v červenci 2021, je vysoký 30 metrů. Na místě starého skladu v areálu pivovaru vznikne nová stáčecí linka na vratné skleněné lahve.

Zkušební provoz běží ve skladu od 9. ledna. Současné objemy skladovaného piva nejsou kvůli zimnímu období moc velké, ve skladu je nyní asi 8000 palet s pivem.

V plzeňském závodě Prazdroje je pět budov pro skladování piva v sudech, lahvích a plechovkách. Jejich kapacita je zhruba 42 000 palet. Pivovar má navíc stavební povolení na rozšíření nového skladu o další regály, čímž by se kapacita v Plzni zvýšila asi o 26 000 palet. Zatím nerozhodl, kdy druhá etapa začne.

Na místě starého vedlejšího skladu vznikne koncem roku nová stáčecí linka na vratné skleněné lahve. „Tyto obaly jsou dlouhodobě nejprodávanější a z pohledu ekologie jsou v segmentu baleného piva nejšetrnější. Chceme se na ně soustředit i v budoucnu," dodal mluvčí pivovaru Zdeněk Kovář.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Plzeňský Prazdroj

Štítky Plzeňský Prazdroj, automatizovaný sklad, skladování piva, palety, Gambrinus, moderní technologie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňský pivovar otevřel plně automatizovaný sklad za 780 milionů  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.