Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Podívejte se na unikátní snímky, které vznikly v rámci mistrovství ČR ve fotografování pod vodou

Přihlásila se jen pět minut před začátkem soutěže, a nakonec se stala mistryní. Veronika Matějková ovládla 19. ročník Mistrovství České republiky ve fotografování pod vodou v bazénu. V dětské kategorii pak nejvíce bodovala devítiletá Elen Bártová.

Mistrovství hostil Plavecký bazén Rokycany a pořádal jej Svaz potápěčů České republiky pod záštitou města Rokycan. Soutěžního klání se zúčastnilo také pět autorů v dětské kategorii, v kategorii dospělých se účastnilo 11 fotografů, z toho jeden ze zahraničí, konkrétně z německého Lipska.

„Nepočítala jsem letos, že bych se mistrovství účastnila. Jela jsem jako doprovod člena rodiny. Nevzala jsem si s sebou svoji fotografickou techniku, jen novou GoPro kameru, kterou jsem chtěla vyzkoušet a zpracovat reportáž z celého dne mistrovství. Za pět devět jsem se nakonec rozhodla a přihlásila se do soutěžního klání,“ uvedla ke své účasti profesionální fotografka Veronika Matějková, která se mistrovství již několikrát v minulosti účastnila. Nejraději ale fotí pro Žižkovské divadlo Járy Cimrmana.“

Dětskou kategorii ovládla teprve devítiletá Elen Bártová. „Loni jsem byla druhá, letos jsem vyhrála. Mistrovství jsem se zúčastnila již čtyřikrát. Modelkou pro moji fotografii mi byla maminka,“ uvedla Elen Bártová.

„Všechny fotografie byly velmi povedené a porota rozhodně neměla lehký úkol. Gratuluji vítězkám a těším se, že v příštím roce přivítáme jubilejní 20. ročník u nás v Rokycanech a děkuji pořadatelům, že se v posledních ročnících rozhodli právě pro náš bazén,“ řekl Tomáš Rada, starosta Rokycan, který spolu s organizátorem soutěže Bohumírem Kráčmarem předával ceny.

Fotografové měli za úkol zpracovat tři témata. fotografie s modelem, volné téma a zastoupení barev modrá, bílá a červená na snímku. Pro děti do 15 let je téma vždy volné.

Letošní účast byla hojnější než v předchozím ročníku

„Moc děkuji všem účastníkům za skvělou atmosféru, zaměstnancům bazénu za vytvoření výborných podmínek, bazén byl opět naprosto perfektně připravený. Společně s letošními účastníky mistrovství jsme se rozhodli přesunout mistrovství z prosincového termínu na leden, a proto se sejdeme v Rokycanech o víkendu 19. až 21. ledna 2024 při již 20. ročníku mistrovství,“ plánuje už nyní organizátor.

Dříve se mistrovství konalo například v Mělníku, Neratovicích, Brandýse nad Labem nebo Brně.

„Bazénovou fotografii lze připodobnit k práci ve fotografickém ateliéru. Voda a fotografování v ní má své ojedinělé kouzlo. V trojrozměrném prostředí, se jak model, tak i fotograf, díky beztížnému stavu, mohou pohybovat zcela volně v prostoru a vytvářet netradiční úhly záběrů. Oproti suchu se zde zcela jinak láme světelný paprsek, a toho dokáží autoři šikovně ve své tvorbě využít, stejně jako zrcadlení od spodní strany hladiny, kdy při otočení snímků vzniká efekt plovoucích artefaktů na vodě,“ vysvětluje Bohumír Kráčmar.

Spolupráci s ním zahájily Rokycany už v roce 2004. „Hledali jsme fotografa na plavecké kurzy s miminky. Od té doby v Rokycanech pořádáme toto mistrovství. Hlavním důvodem je skvělá čirost vody. Kromě covidových let a jednoho zrušeného ročníku z důvodu nemoci, se koná mistrovství v našem bazénu již 19. rokem,“ dodal Jaroslav Moravec, vedoucí Sportovních zařízení města Rokycan.

Celkové pořadí MČR:

1.           místo: Veronika Matějková

2.           místo: Alena Voráčková

3.           místo: Joachim Lingelbach (Německo – Lipsko)

První místa v kategoriích:

A – foto s modelem: Milan Solčanský

B – volné téma: Alena Voráčková

C – červená, modrá a bílá: Veronika Matějková

Dětská kategorie – výsledky:

1.           místo: Elen Bártová

2.           místo: Klára Doruncková

3.           místo: Kristýna Kortelová

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Milan Solčanský, Veronika Matějková, Alena Voráčková

Štítky Mistrovství, fotografování, Rokycany, bazén, soutěž, fotografie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podívejte se na unikátní snímky, které vznikly v rámci mistrovství ČR ve fotografování pod vodou  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.