Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Masopust zahájí průvod maškar, na statku pohřbí Bakuse

Zabijačkové dobroty, lidová hudba i průvod masek. Na statku u Matoušů v plzeňském Bolevci zažijí návštěvníci masopust tak, jak ho slavili naši předci. Obnovená tradiční veselice se uskuteční v neděli 19. února od 10 do 16 hodin. Připravený je také program pro děti.

Masopust má v Bolevci svou tradici. Ta se však počátkem minulého století vytratila. Místní kronika uvádí, že se zde ještě poměrně dlouho držely taneční zábavy konané před Popeleční středou. „Samotný průvod masek však kronika zmiňuje naposledy před druhou světovou válkou,“ vysvětluje správce statku U Matoušů Martin Kolovský, který v loňském roce inicioval návrat tradice, jež byla se starým Bolevcem kdysi spjatá. To se díky spolupráci prvního plzeňského obvodu, Národního památkového ústavu, boleveckých dobrovolných hasičů i místních obyvatel podařilo.

Masopust začne úderem desáté hodiny, kdy na statek dorazí průvod maškar v čele se správcem statku Martinem Kolovským v převleku za laufra. Ten požádá paní starostovou o svolení k masopustnímu reji, přesně tak, jak to uvádějí dobové prameny Po udělení souhlasu se masky začnou veselit a poté v doprovodu lidového Souboru písní a tanců Jiskra vyrazí k jednotlivým stavením na Bolevecké návsi. „Návštěvníci budou mít jedinečnou příležitost vidět, jak masopust dříve slavili naši předci. Nejvíc ze všeho se těším na masky, které k této akci neodmyslitelně patří,“ uvedla starostka prvního plzeňského obvodu Ivana Bubeníčková (ANO).

Letos je oproti loňsku připravena novinka. Maškary udělají dvě veřejná zastavení, a to v 10:30 hodin ve spodní části návsi a po poledni před budovou boleveckých hasičů. V 16 hodin pak průvod na statku pohřbí Bakuse, obtloustlého zhýralce, který vyjadřuje pravý opak půstu, jenž poté začíná. Tato postava je s masopustem spjatá už od středověku.

Kromě průvodu masek se lidé mohou těšit i na program na statku. Od 11 hodin si děti budou moci vyrobit svou vlastní masku a chybět nebude ani oblíbené malování na obličej. U Matoušů pak vystoupí pěvecký soubor Jiřičky z 34. ZŠ pod vedením sbormistryně Jarmily Procházkové. Návštěvníci si též pochutnají na zabijačkových dobrotách, které se budou prodávat hned na dvou místech, na statku a před ním. Konec akce je plánovaný na 16. hodinu.

Masopust jako takový začíná už po Třech králích, jeho konec je ale pohyblivý, uzavírá se totiž ve vztahu k Velikonocům, konkrétně k Popeleční středě, kdy začíná čtyřicetidenní období půstu. Ta letos vychází na 22. února. Dříve bývalo zvykem, že lidé před tímto půstem pořádali zábavy a zabijačky a hodovali. Masopust vrcholil bujarou oslavu s průvodem masek, o čemž se bolevecká kronika zmiňuje jako o tzv. „bláznových dnech“.

Selský statek U Matoušů je hodnotnou ukázkou lidové architektury na západě Čech a v letech 2019 až 2021 prošel nákladnou rekonstrukcí. Nebývalý kontrast nabízí jeho umístění na staré Bolevecké návsi, která stojí uprostřed panelového sídliště, jež zde vyrostlo na přelomu 70. a 80. let. Díky silným hlasům rodáků a odborníků nebyla tehdy náves srovnána se zemí, což se stalo např. na Skvrňanech či Doubravce. Statek je ve správě Národního památkového ústavu a od roku 2008 se pyšní statusem národní kulturní památka, kterou se v krajské metropoli může pochlubit už jen katedrála sv. Bartoloměje.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ÚMO Plzeň 1

Štítky masopust, Bolevec, Jiřičky, tradice, Plzeň, Popeleční středa, maškary, zabijačka, průvod, statek, U Matoušů

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Masopust zahájí průvod maškar, na statku pohřbí Bakuse  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.