Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Polil se petrolejem a zapálil, Plzeňan Josef Hlavatý takto vyjádřil před 54 lety nesouhlas s okupací ČSSR

Je to více než půl století, kdy se na dnešním náměstí T. G. Masaryka v Plzni pokusil upálit pivovarský dělník Josef Hlavatý. Tímto činem následoval studenta filozofie Jana Palacha a stejně jako on takto vyjádřil svůj nesouhlas s okupací Československa armádami států Varšavské smlouvy. Oba na následky těžkých zranění v nemocnici zemřeli. Památku statečného muže si v Plzni dnes připomněli zástupci města, obvodu i veřejnost. O jeho příběhu se dlouho nesmělo ani mluvit.

Osudný okamžik nastal přesně před 54 lety. Krátce po osmé hodině večer se pětadvacetiletý rodák z Křimic polil na tehdejším Dukelského náměstí petrolejem a zapálil. Svým činem se stal prvním z téměř tří desítek Čechoslováků, kteří se upálili po Palachovi. Hlavatý utrpěl popáleniny na téměř 70 procentech povrchu těla. Do vojenské nemocnice ho přivezli při vědomí a podle zprávy Veřejné bezpečnosti sdělil lékaři, že svůj čin spáchal na protest proti Rusům. O pět dní později zemřel.

Nebylo to ale poprvé, kdy mladík dával nahlas najevo svůj názor. Už v srpnu 1968 se účastnil protestů před budovou tehdejšího Československého rozhlasu. Byl jedním z Plzeňanů, kteří vytvořili lidský řetěz, díky kterému chtěli bránit obsazení budovy okupačními vojsky a snažili se co nejdéle udržet nezávislé svobodné vysílání.

Masivní propaganda se ho snažila dehonestovat

O jeho osudu se bleskově dozvěděla celá země, zmínil jej totiž v televizním projevu prezident Ludvík Svoboda. Ten den byl za hrdinu. Druhého rána, ale začala úřadovat komunistická mašinérie a v tisku se dokonce objevovaly zprávy, že nešlo o politicky motivovaný čin, ale o jednání člověka s osobními problémy. Obrovská mediální propaganda měla na lidi velký vliv.

Ve třetím díle Dějin města Plzně se dokonce píše: „Tyto informace se promítly i do postoje plzeňské veřejnosti. Zatímco ještě téhož večera, kdy se Josef Hlavatý upálil, se na místě tragického činu sešlo okolo 150 lidí, kteří diskutovali, zapalovali svíčky a zanechávali vzkazy, v nichž srovnávali Hlavatého čin s Palachovým, následujícího dne se už jednalo pouze o několik desítek osob.“ Vše došlo dokonce tak daleko, že byl Hlavatý byl nakonec považán za člověka, který poskvrnil Palachův čin a jeho jméno na dlouhá desetiletí zmizelo z historie.

Památku mladíka, jenž tragicky zahynul v pouhých pětadvaceti letech, si Plzeň znovu připomněla až po dlouhých letech. Poprvé v roce 2019, kdy se zástupci města přijela i Hlavatého neteř Jaroslava Silvarová s rodinou. „Už kvůli jeho rodičům a sestře, tedy mé mámy, je dobře, že se takto veřejně připomněla jeho oběť. Oni byli vyřízeni nejen z toho samotného činu, ale i z toho, co to následně rozpoutalo," uvedla tehdy Silvarová.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michaela Adámková

Štítky Josef Hlavatý, Jan Palach, lidská pochodeň, pietní akt, komunismus, okupace Československa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Polil se petrolejem a zapálil, Plzeňan Josef Hlavatý takto vyjádřil před 54 lety nesouhlas s okupací ČSSR  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.