Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Rezervace divokých exmoorských koní a praturů na Plzeňsku se dočkala rozšíření, brzy ji obohatí další zvířata

Velcí kopytníci v přírodní rezervaci Janovský mokřad mají k dispozici větší výběhy. Původních 11,7 hektarů navýšil Plzeňský kraj o dalších 8,9 hektarů. V mokřadním biotopu žijí menší stáda divokých koní a zpětně šlechtěných praturů. V následujících týdnech by měla do rezervace přijet další zvířata, aby zvládla spásat tyto rozsáhlejší plochy. Kopytníky bezplatně poskytla organizace Česká krajina.

Rezervaci divokých koní najdete od roku 2018 také na Šlovickém vrchu u Dobřan. Zubři a divocí koně také spásají plochy v bývalém vojenském cvičišti u Rokycan.

„Projekt rezervace u Nýřan ukázal, jak rychle lze v Česku podobnou rezervaci založit, pokud úřady postupují vstřícně a bez zbytečných obstrukcí. Představitelé krajského úřadu se byli v milovické rezervaci podívat pro inspiraci v červenci roku 2021 a v prosinci 2021 se již divocí koně pásli u Nýřan,“ popsal ředitel organizace Česká krajina Dalibor Dostál.

Janovský mokřad vyhlásil Plzeňský kraj přírodní rezervací 24. května 2021. Předtím musel vykoupit desítky hektarů pozemků, aby nedošlo k tomu, že rozsáhlé mokřany nahradí pole nebo odpočívadlo pro kamiony. Dnes v tomto unikátní biotopu nenachází útočiště jen divocí koně a pratuři, ale je také důležitou zastávkou několika ohrožených druhů tažných ptáků jako je například polák malý, bramborníček hnědý nebo jeřáb popelavý.

„Předmětem ochrany jsou převážně mokřadní biotopy jako rákosiny, křoviny, rašelinné a podmáčené plochy nebo trvale zaplavené tůně, s neupraveným vodním režimem a výskytem zvláště chráněných druhů živočichů a celkově vysokou diverzitou zejména ptáků,“ popsal Jiří Vlček z krajského úřadu.

Díky spásačům se v rezervaci u Rokycan začalo dařit velmi vzácným kosatcům sibiřským, foto: Přírodní rezervace Vojenské cvičiště

Nýřanská rezervace se skládá z bývalých polí, které rychle zarůstají plevelem a expanzivními druhy trav. Stáda kopytníků je ale dokáží spásat, což by klasickým sekáním šlo jen velmi obtížně. Do budoucna by chtěl Plzeňský kraj ve starší části pastviny vytvořit rozsáhlou periodickou lagunu. Tam by díky spásání mohla vzniknout pestrá potravní nabídka i pro migrující a hnízdící ptáky.

„Do lokality byli v prosinci 2021 přivezeni tři divocí koně a v lednu 2022 dvě krávy zpětně šlechtěného pratura s odrostlým teletem. V březnu 2022 se pak jedné ze samic narodila dvojčata,“ uzavřel Dostál.  

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Taťána Typltová

Štítky přírodní rezervace, Nýřany, ekologie, ochrana životního prostředí, Česká krajina, divocí koně, pratuři, zubři

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rezervace divokých exmoorských koní a praturů na Plzeňsku se dočkala rozšíření, brzy ji obohatí další zvířata  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.