Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Plzeňští vědci s německými kolegy vymysleli, jak vyrobit protézu ruky pomocí 3D tisku. Má to řadu výhod

Neomezená opakovatelnost výroby, snadné úpravy a více možností, jak si pohrát s designem. To všechno umožňuje nový výzkumný projekt výroby protéz pomocí 3D tisku, na kterém spolupracovali vědci ze tří fakult Západočeské univerzity v Plzni (ZČU) s kolegy z Technické vysoké školy Deggendorf.

„Výroba protézy ruky je složitý technologický proces. Samotné zevní lůžko protézy se konvenčně vyrábí laminací. My jsme zkoušeli využít 3D tisk, který umožňuje nejen neomezenou replikovatelnost a poměrně snadné úpravy protézy, ale velkou výhodu přináší také v oblasti designu, kdy dovoluje zaměřit se více na estetickou stránku protézy a vhodně ji propojit s požadavky na funkčnost,“ popisuje Rita Firýtová z Fakulty zdravotnických studií (FZS). Tato fakulta je jedinou v tuzemsku, kde vzdělávají budoucí ortotiky-protetiky v prezenční formě studia.

Do projektu se zapojila také Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara a Regionální technologický institut (RTI) Fakulty strojní.

Cílem projektu bylo vyvinout nové postupy tvarového, konstrukčního a tiskového řešení, který následně testoval tým odborníků ve spolupráci s pětapadesátiletým Jiřím z Plzně, který v roce 2001 následkem úrazu přišel o pravou ruku.

„Podařilo se nám vytvořit kompletní technologický postup a aktivním způsobem hledáme partnery, kteří by získané know-how přenesli do aplikační praxe,“ doplnil. Tomáš Chochole ze Sutnarky. Všechny členy týmu také velmi překvapilo jak pevná dokáže být protéza vyrobená na tiskárně.  „Ukázalo se, že vytištěná protéza má velmi dobré mechanické vlastnosti a splňuje vše, co potřebujeme,“ konstatuje Tomáš Tykal z Protetiky Plzeň.

3D tisk se přitom podle něj v protetice objevuje zatím spíše okrajově. „Některé společnosti nabízejí například 3D tiskem vyrobené doplňky, které se nasadí na protézu. Jde ale čistě o záležitost designu, cílem je pouze vylepšení vzhledu,“ vysvětluje Tykal.

Autorem designu výsledné protézy je Zdeněk Veverka, vedoucí ateliéru Produktového designu Sutnarky, jehož úkolem bylo co nejlépe využít prostor vymezený protetiky na straně jedné a odborníky na 3D tisk z výzkumného centra RTI na straně druhé.

Český tým byl také v kontaktu se svými kolegy zTechnologického kampusu Cham, který je součástí Technické vysoké školy Deggendorf. Bavorský tým testoval návrhy ve spolupráci s osmadvacetiletou Annou, které byla amputována pravá ruka kvůli vrozené deformitě.

„Oba týmy došly k podobným závěrům,“ hodnotí českou a bavorskou část projektu Rita Firýtová. Jednou z výhod 3D tisku podle ní může být i cenová dostupnost protéz. „V Česku ani v Německu však zatím zdravotní pojišťovny 3D tiskem vyrobené protézy nehradí. I to se ale časem může změnit,“ dodává. Tématu se budou vědci nadále věnovat.

Ohodnoť článek

Foto Západočeská univerzita v Plzni

Štítky zču, plzeňětí vědci, protézy, 3D tisk, zdraví

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňští vědci s německými kolegy vymysleli, jak vyrobit protézu ruky pomocí 3D tisku. Má to řadu výhod  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.