Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Protialkoholová vyhláška už vynesla na pokutách 95 tisíc korun

Vyhláška o zákazu konzumace alkoholu na veřejném prostranství platí od května loňského roku. Radnice si od ní slibovala minimalizaci problémů s lidmi, kteří na ulici popíjejí alkohol a zanechávají po sobě nepořádek, budí veřejné pohoršení nebo obtěžují kolemjdoucí. Nařízení se vztahuje na vybrané lokality jako je centrum města, městské parky, zastávky nebo okolí škol. Na dodržování tohoto nařízení dohlíží městská policie, která dosud řešila bezmála 700 přestupků.

Krátce po vydání vyhlášky nepřistupovali policisté hned k pokutám a zprvu se snažili veřejnost spíše informovat. K sankcím sáhli jen ve výjimečných případech. „Ve spojitosti s vyhláškou zakazující popíjení alkoholu na vybraných veřejných místech odhalili a projednali strážníci městské policie za dobu osmi měsíců její platnosti 655 skutků,“ uvedla mluvčí plzeňských strážníků Jana Pužmanová.

Ve 42 případech alkohol hříšníkům zabavili a věc oznámili příslušnému správnímu orgánu. Dalších 127 událostí vyřešili na místě v příkazním řízení a zbývajících 486 skutků skončilo domluvou. „Na pokutách strážníci vybrali přes 95 000 korun. Při udělování výše sankce strážníci zohledňují okolnosti a míru společenské škodlivosti protiprávního jednání.  Mezi místa, kde je nejvíce vyhláška porušována, patří především sadový okruh a centrum města,“ doplnila Pužmanová.

Bezalkoholové zóna neplatí plošně po celém městě, ale pouze ve vybraných lokalitách, dále také v okruhu 50 metrů od škol a školských zařízení a v prostoru nástupišť MHD. Výjimku mají předzahrádky a pořadatelé schválených kulturních či společenských akcí. Sklenku si můžete také dát na Silvestra a zapít mohli Plzeňané také zisk mistrovského titulu při příležitosti oslav tohoto sportovního úspěchu.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto MP Plzeň

Štítky protialkoholová vyhláška, bezalkoholové zóny, pokuty, alkohol na veřejnosti, městská policie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Protialkoholová vyhláška už vynesla na pokutách 95 tisíc korun  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.