Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Nevyužívaná část parku se stala útočištěm pro bezdomovce a narkomany, město ho chce obnovit

Část Papírenského parku na Slovanech patří soukromému majiteli, který si s údržbou nelámal hlavu. Za dlouhých 17 let lokalita zarostla náletovými dřevinami a začali se tam stahovat bezdomovci a drogově závislí, kteří tam nahromadili haldy odpadu. Vedení města chce toto území získat a začít s přípravou revitalizace. Na nové podobě parku by se pak měli kromě architektů podílet také samotní Plzeňané. Než k obnově dojde, zůstane park kvůli bezpečnosti nadále uzavřený.

„Papírenský park je dlouhodobě ve vlastnictví soukromého majitele a přibližně od roku 2004, kdy ukončila provoz plzeňská papírna, není řádně udržován. Město Plzeň má v současné době v nájmu pouze menší část parku, o kterou se stará. Naší snahou je, abychom v následujících letech Plzeňanům zpřístupnili celý prostor a zarostlé a odpadky poseté území přeměnili v městský park, který bude plnit soudobé požadavky a funkce,“ vysvětluje primátor města Plzně Roman Zarzycký (ANO).

Aktuálně má město na část území uzavřenou výpůjčku a aktivně jedná o získání celého parku do svého majetku. Mezitím začala Správa veřejného statku městka Plzně (SVSMP) s přípravnými pracemi.

„Nejprve musíme posbírat a odvézt všechny odpadky a vyčistit podrost. Veškeré kroky směřující k nové podobě parku mají zajistit hlavně bezpečnost lidí, kteří se v něm budou pohybovat,“ uvedl náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí Aleš Tolar (STAN).  Hromady odpadu po sobě zanechali bezdomovci a narkomani, kteří využívali odlehlé a zarostlé části parku.

Během 17 let park značně zpustl

Po dlouhých letech bez údržby park zarostl náletovými dřevinami. Původní parkové solitérní stromy obklopují semenáče lípy, dubu, lísky, vrby, javoru, olše, jilmu, buku i smrku. „V porostech byly vybrány, označeny a ponechány jen perspektivní sazenice stromů, které mají potenciál být v budoucnu hlavními dřevinami parku. Většina objemných vyvrácených stromů, stejně jako poražené kmeny nebezpečných dřevin, bude ponechána na místě. Poslouží jako přirozené biotopy například pro brouky,“ říká Lucie Davídková ze SVSMP.

Aktuálně prováděné úpravy velmi usnadní údržbu v dalších letech. Park se navíc více projasní a problémoví obyvatelé už nebude lákat svými temnými zákoutími. Údržbové práce budou probíhat až do zahájení kompletní revitalizace parku, která by měla proběhnout v dalších letech.

Na vyčištění parku a na probírky dřevin vyčlenila SVSMP tři miliony korun, další náklady na zpřístupnění bude možné odhadnout až po zpracování studie, kterou město zadá odborným projekčním týmům. Své návrhy budou moci podávat také obyvatelé. „Do doby finální realizace kompletní revitalizace zůstane z důvodu bezpečnosti Papírenský park nadále oplocený a veřejnosti nepřístupný,“ upozorňuje mluvčí magistrátu Eva Kriegerová.

Papírenský park se nachází v Plzni na Slovanech a vznikl po roce 1884, kdy se rozšířila zdejší továrna. V těsné blízkosti vznikla také vila rodiny Piettů a založen byl také poměrně rozsáhlý park. Vila s parkem spolumajitele a ředitele papírny patřila k nejvelkorysejším továrnickým sídlům v Plzni. Rodina Piettů ji užívala do začátku první světové války. Nyní je celý park v soukromém vlastnictví. Je v něm jezírko a památník válečným obětem. Vila byla zbořena v roce 2008.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Správa městského statku města Plzně

Štítky Papírenský park, zeleň ve městě, městský park, revitalizace parku, bezdomovci, náletové dřeviny, Slovany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nevyužívaná část parku se stala útočištěm pro bezdomovce a narkomany, město ho chce obnovit  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.