Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

První letošní mládě narozené v plzeňské zoo už dostalo jméno, představujeme vám kozlíka Kubíka

Prvním přírůstkem plzeňské zoo je letos mládě sicilské kozy girgentánské. Tato zvířata zahrada chová přes 20 let. Jejich typickým znakem jsou mohutné spirálovitě stočené rohy, které mohou dorůstat délky přes půl metru. Kozlík se narodil na statku Lütnerka v noci na 2. ledna. Symbolicky ho dnes pokřtil ředitel Vodárny Plzeň Jiří Kozohorský a dal mu příhodné jméno Kubík.

„Mládě se narodilo v noci z 1. na 2. ledna. Mezi první přírůstky tradičně patří jehňata a kůzlata ze statku Lüftnerka, nebo obyvatelé terárií,“ prozradil mluvčí plzeňské zoo Martin Vobruba. Koza girgentánská je staré odolné italské plemeno, které vzniklo na Sicílii. Zoologové předpokládají, že jeho divokým předkem je asijská koza šrouborohá. Na počátku 90. let 20. století hrozilo tomuto plemeni vyhubení. Zachránil ho chov v zoologických zahradách. Samice jsou oproti samcům menší. Plzeňský Kubík bude v dospělosti vážit 70 až 80 kilogramů.

Ředitel Zoo Plzeň Jiří Trávníček, ředitel Vodárny Plzeň Jiří Kozohorský a primátor Plzně Roman Zarzycký, foto: Kateřina Misíková

První letošní mládě symbolicky pokřtil ředitel Vodárny Plzeň Jiří Kozohorský. Vtipně mu dal jméno podle jednotky pro metr krychlový vody – Kubík. Zároveň spolu s primátorem města Romanem Zarzyckým (ANO) předal řediteli zahrady šek na 350 tisíc korun. Vodárna je totiž jedním z dlouholetých partnerů oblíbené zoologické zahrady, která se loni radovala z rekordní návštěvnosti. Branami za uplynulý rok prošlo 512 682 návštěvníků. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Kateřina Misíková

Štítky Zoo Plzeň, první mládě, koza girgentánské, křest mláděte, Vodárna Plzeň, Roman Zarzycký, Jiří Kozohorský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

První letošní mládě narozené v plzeňské zoo už dostalo jméno, představujeme vám kozlíka Kubíka  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.