Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Rokycany počítají s rozpočtem 679 milionů, nejvíce investují do opravy Jiráskovy ulice a obnovy sokolovny

Oprava ulice v centru města se připravuje už deset let a nyní to vypadá, že se Rokycanští konečně dočkají. Rekonstrukce chodníků, vodovodu ale i veřejného osvětlení vyjde na 92 milionů korun. Další velkou akcí bude proměna 120 let staré sokolovny, která by měla sloužit jako nové kulturní centrum. Tento náročný projekt spolkne až 350 milionů korun. Rokycany počítají letos příjmy ve výši 408,8 milionu korun a výdaji přes 679 milionů. Schodek bude radnice krýt z vlastních zdrojů.

Přestože rozpočet na rok 2023 byl schválen ve výši schodku 270,5 milionu korun, město bude financovat celý tento schodek z vlastních finančních prostředků získaných z výsledků hospodaření minulých let a nepředpokládá se čerpání úvěru. Město Rokycany nesplácí v současnosti žádný úvěr.

„Na investice poputuje letos 40 procent všech výdajů, tedy více než 273,7 milionu korun. Stěžejní pro nás v letošním roce je zahájení opravy Jiráskovy ulice, jejíž oprava se připravovala společně s Plzeňským krajem více než deset let,“ říká úvodem starosta Tomáš Rada (Rokycanští patrioti).

S pracemi se mohlo začít už loni, vše se ale pozdrželo kvůli výběrovému řízení. Opravu komunikace bude mít na starost Plzeňský kraj. „Město bude investovat do rekonstrukce kompletních inženýrských sítí, chodníků, vodovodu, kanalizace, veřejného osvětlení, zeleně a také přilehlých prostranství u vlakového nádraží a ulice Svazu bojovníků za svobodu. Náklady na Jiráskovu ulici jsou alokovány ve výši 92 milionů korun,“ popisuje starosta. Další významnou investicí bude dlouho očekávaná revitalizace Sokolovny. Letos by se mělo dostat na první část náročného projektu, co zahrnuje i nutnou projektovou a prováděcí dokumentaci.

Od položení základního kamene rokycanské sokolovny uplynulo 120 let, brzy by měla dostat nový kabát

Je to už 120 let, kdy se rokycanská sokolská jednota mohla radovat, že konečně najde své stálé útočiště. V roce 1903 se sokolovna v dnešní Jiráskově ulici slavnostně otevřela. Během let se objekt dočkal významných úprav a bohužel i necitlivých...

V letošním roce počítá město s vyššími příjmy, které oproti loňsku vzrostou o 37,4 milionu korun. U nedaňových příjmů předpokládá město v roce 2023 ve srovnání s loňským rokem nárůst o 22,8 milionu korun. „Běžné výdaje jsou na letošní rok rozpočtovány vyšší o zhruba  69 milionů korun oproti schválenému rozpočtu pro rok 2022. Navýšení výdajů je ovlivněno nárůstem cen a především navýšením výdajů na energie. V rámci celého města došlo k navýšení vodného, stočného, topení, plynu, elektřiny a teplé vody o cca 22 milionu korun. V běžných výdajích jsou však zahrnuty i mimořádné velké opravy městského majetku,“ doplnil místostarosta města Jiří Sýkora (ANO).

Nejvyšší náklady za energie mají sportovní zařízení

Výrazné navýšení běžných výdajů se letos bude týkat odboru školství a kultury, a to zejména kvůli cenám energií. Radnice bude ale investovat také například do opravy rozvodu vody, výmalby a izolace ve školní jídelně Základní školy T. G. Masaryka.

Ke zvýšení běžných výdajů proti roku 2022 dojde na odboru rozvoje města zejména na položkách veřejné osvětlení, údržba a opravy komunikací, městská hromadná doprava a opravy vodovodů.

„Značné výdaje putují také do oprav našich škol. Oprava střechy je naplánována na Základní škole, ulice Míru ve výši 10 milionů korun, stejně tak opravíme střechu Základní školy T. G. Masaryka ve výši 12 milionů korun. U Základní školy Jižní předměstí opravíme oplocení, což vyjde na 1,5 milionu korun,“ doplnil starosta.

Oprav se dočká i sportovní areál Jižní předměstí, kde je třeba opravit střechu. Na zimním stadionu zase dojde k výměně čpavkového zařízení a výměníku. „Nejvyšší navýšení běžných výdajů u energií je vykázáno v rámci celého města Rokycany právě u sportovního zařízení, a to více než 12 milionů korun. Nejvíce je to elektrická energie, teplo a teplá voda na zimním stadionu, což je zhruba šest milionů korun a elektřina a plyn na plaveckém bazénu, kde mluvíme o 4,5 milionu korun,“ dodala vedoucí Odboru finančního Městského úřadu Rokycany Michala Borečková.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Šašek

Štítky Rokycany, investice, rokycanská sokolovna, sokolovna, Jiráskova ulice, rozpočet, rozpočet

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rokycany počítají s rozpočtem 679 milionů, nejvíce investují do opravy Jiráskovy ulice a obnovy sokolovny  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.