Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Z drůbežárny do kafilerie putovala už čtvrtina slepic z obřího velkochovu zasaženého ptačí chřipkou

Hasiči spolu s veterináři stále pracují na likvidaci zhruba 750 tisíc nosnic a milionů vajec z velkochovu v Brodu nad Tichou, kde se potvrdilo dosud největší ohnisko ptačí chřipky v Česku. Během víkendu zlikvidovali několik set tun drůbeže. Celkem je podle odhadů Státní veterinární správy (SVS) ve třech halách až 1200 tun zvířat. Hotovo by mohlo být za dva týdny.

Virus vysoce patogenní ptačí chřipky se v českém chovu poprvé objevil v červnu 2007. Nynější případ na Tachovsku se svým rozsahem naprosto vymyká. Dosud nejvíce muselo být v jednom velkochovu utraceno zhruba 170 000 ptáků.

Za sobotu hasiči vyklidili 142 tun drůbeže, což bylo dosud nejvíce. Kromě hasičů z Plzeňského kraje jim v týdnu vypomáhali také kolegové z Karlových Varů. O víkendu využili pomoci od Středočechů. Na místě se pohybuje také zhruba 30 pracovníků firmy. Zásah je velice náročný. Každý hasič smí ve „špinavé zóně“ pobývat jen po omezenou dobu. Rozdělení jsou proto do několika týmů a pokaždé se musí náležitě vystrojit a projít dekontaminací. Včera počet týmů zvýšili z deset na 14, přičemž pracují i po setmění.

Mrtvá drůbež se zatím převáží do kafilerie v Biřkově na Klatovsku, která má ale omezenou kapacitu. Pokud by se denně dařilo vyklidit podobné množství kadáveru jako v sobotu, musela by se zřejmě využít ještě další kafilerie, uvedl mluvčí SVS Petr Majer.  Z drůbežárny míří k likvidaci také kamiony s miliony vajec, která se zklikvidují v asanačním podniku v Pardubickém kraji. Po vyklizení hal bude nutné odstranit také podestýlku a krmivo.

Původně mělo být utraceno „jen“ 120 000 nosnic

Nákaza se prokázala na konci prosince v části jedné ze tří obřích hal. Původně chtěli veterináři utratit kolem 120 000 slepic. Laboratoř ale brzy potvrdila nákazu i ve zbytku chovu. Likvidace začala už minulé úterý a nejprve probíhala tak, že hasiči napouštěli oxid uhličitý přímo do haly. Plyn se nechal přes noc působit a ráno po vyvětrání mohla začít likvidace již usmrcené drůbeže. Posléze přešli veterináři na plynotěsné kontejnery, kde lze najednou usmrtit až sedm tun nosnic.

První zdokumentovaný přenos viru H5N1 na člověka sahá do roku 1997, kdy se v Hong Kongu nemocnění projevilo u 18 lidí, z nichž šest zemřelo. K přenosu dochází především trusem nemocných ptáků. Úhyn zvířete na ptačí chřipku lze potvrdit pouze v laboratoři. Lidé se mohou nakazit pouze kontaktem s infikovanými ptáky nebo jejich výkaly či peřím. Přenos nemoci konzumací drůbežích produktů nikdy nebyl potvrzen.

Infikovaná zvířata jsou otupělá a mají načepýřené peří. Jsou netečná, odmítají se pohybovat, mají dýchací potíže a jsou apatická. Problémy mají i s příjem potravy. Vejce nakažené drůbeže jsou deformovaná a mají tenkou skořápku. Nákaza se vyskytla už i u prasat, psů a koček. Z volně žijících ptáků postihuje nejčastěji labutě a divoké kachny.

Čtete také:

Ohodnoť článek

Foto HZS Plzeňského kraje, Drony SIT

Štítky ptačí chřipka, nemoc, nákaza, velkochov, drůbež, Plzeňský kraj, Státní veterinární správa, Brod nad TIchou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z drůbežárny do kafilerie putovala už čtvrtina slepic z obřího velkochovu zasaženého ptačí chřipkou  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.