Počasí dnes11 °C, zítra10 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Mezinárodně uznávaný afrikanista obdržel cenu za posilování dobrého jména plzeňské univerzity ve světě

Zbrusu nové ocenění o šíření povědomí o Západočeské univerzitě v Plzni (ZČU) ve světě obdržel odborník na oblast subsaharské Afriky Jan Záhořík. Jako člen mezinárodního výzkumného týmu je jedním z autorů monumentální publikace o nejvýchodnější části Afriky. Na univerzitě působí od roku 2008 a dnes patří mezi nejvýznamnější evropské afrikanisty.

„Jan Záhořík je mezinárodně uznávaným odborníkem, zabývajícím se zeměmi východní Afriky. Vážím si nejen toho, že jako člen mezinárodních vědeckých týmů skvěle reprezentuje Západočeskou univerzitu v Plzni, ale také že přispívá k naší informovanosti o tomto specifickém regionu a svými vědecko-výzkumnými aktivitami usiluje o jeho pozitivní vývoj,“ uvedl rektor Miroslav Holeček při historicky prvním předávání této ceny, s níž se pojí i finanční odměna 50 tisíc korun.

Nominaci na cenu podal děkan Fakulty filozofické David Šanc a projednala ji Vědecká rada ZČU. Cena je vyrobena z kararského mramoru a jejím autorem je vedoucí ateliéru Kov a šperk Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara Martin Verner.

Na největším souboru studií o rohu Afriky má velký podíl také afrikanista z plzeňské univerzity

Objemná publikace s téměř 800 stranami představuje komplexní přehled současného výzkumu týkajícího se takzvaného afrického rohu, tedy nejvýchodnější části Afriky vbíhající do Arabského moře. Svůj velký podíl na vzniku ojedinělé studie má také...

Jakožto člen mezinárodního výzkumného týmu je Jan Záhořík jedním z devíti editorů a zároveň autorem či spoluautorem tří kapitol vloni vydané 800 stránkové publikace Routledge Handbook of the Horn of Africa, která představuje komplexní přehled současného výzkumu týkajícího se nejvýchodnější části Afriky, nazývané Africký roh.

„Záhořík dlouhodobě iniciuje a koordinuje spolupráci ZČU s univerzitami a jinými institucemi v Africe, Evropě a USA. Díky jeho aktivitám se uskutečnila řada studentských studijních pobytů v zahraničí, například v Etiopii, Zambii, Súdánu či Keni,“ doplnila mluvčí univerzity Šárka Stará.

Jan Záhořík působí na ZČU od roku 2008. V současné době patří k nejvýznamnějším evropským afrikanistům. Zaměřuje se na oblast subsaharské Afriky, zejména na Etiopii. Absolvoval tři desítky výzkumných, přednáškových a cestovatelských pobytů v Etiopii, Súdánu, Keni, Rwandě, Burundi a Maroku.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Západočeská univerzita v Plzni

Štítky Západočeská univerzita v Plzni, ZČU, ocenění, Jan záhořík, Miroslav Holeček, výzkum Afriky, afrikanista

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mezinárodně uznávaný afrikanista obdržel cenu za posilování dobrého jména plzeňské univerzity ve světě  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.