Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Nadšení do cvičení lidem málokdy vydrží, mnozí také šetří a předsevzetí o návštěvě posilovny oddalují

Během svátků přibere průměrný Čech dvě až pět kilo. Nejčastějším předsevzetím je proto hubnutí a pravidelné návštěvy posiloven. Do fitness center se tak v průběhu ledna nahrnou davy nadšených a začínajících sportovců. Provozovatelé jim ale mnohdy přezdívají „ledňáčci“, protože každého druhého prvotní nadšení rychle opustí. Menší posilovny, ale vnímají, že lidé zatím nechtějí utrácet a zájem není oproti přechozím předkovidovým rokům tak vysoký.

„Přestanu se přejídat a konečně zhubnu,“ říkají si mnozí lidé na začátku nového roku. Podle nedávného průzkumu firmy Naturhouse je dokonce shození pár kil každoročním předsevzetím pro 42 procent Čechů. Velké posilovny se tak plní namotivovanými zájemci. „Předsevzetí, že začnu cvičit si dávám skoro každý rok a nikdy mi to dlouho nevydrží,“ přiznává Lenka. Naopak Lucie cvičení naprosto propadla a v posilovně je pravidelným návštěvníkem. „Mám ráda hlavně kruhové tréninky, které jsou krátké a intenzivní,“ popsala. Někteří ale neradi chodí do velkých center a raději trénují sami v pohodlí domova. „Už asi tři roky cvičím doma. Mám stažené v mobilu tři aplikace a podle nich jedu. Vyhovuje mi to a nemusím nikam dojíždět,“ prozradil Petr.

Prvotní nadšení rychle opadne

„Těžko říct, kolik z nových lednových klientů zůstane, ale moc jich asi nebude,“ připustila se smíchem plzeňská trenérka Dominika Cibulková z Premier Fitness v obchodním centru v Plzni. Lidi tam láká hlavně nové a moderní prostředí. „Je na nich vidět nadšení, kdy chtějí chodit cvičit i třikrát týdně. Ideální je ale začít pozvolna a postupně si přidávat, což také klientům doporučuji,“ pokračuje zkušená sportovkyně, která se v oblasti fitness pohybuje přes pět let. 

„Když přijde deset lidí, tak zůstanou maximálně čtyři. Ostatní zjistí, že to nejde tak rychle. Jsou rozlámaní a brzy je to přestane bavit. Druhou skupinou jsou lidé, kteří dostali jako dárek poukázku na cvičení. Ti přijdou jednou a pak už je nevidíme. Někdy nepřijdou vůbec. Zrovna dneska mi má přijít klient, který volal, že se hecnul, tak jsme zvědav, co z toho bude,“ prozradil Jaroslav Vojtíšek z Home Fitness Plzeň na Nové Hospodě.

Podle jeho slov je nejlepší, když se do cvičení pustí parta přátel nebo páry. Vzájemně se podporují a utužují svůj vztah. „Začínáme s co nejmenší zátěží, aby se naučili techniku, dýchání a další důležité věci, než začneme přidávat zátěž. Na to hodně dbám, aby se mi lidi hned neodpravili,“ říká zkušeně Vojtíšek. Lidé, kteří zatnou zuby a vydrží už také chápou, že nejde jen o to, aby rychle zhubli. Obecně se chtějí více hýbat a zajímají se také o vyváženou stravu a pestrý jídelníček. „Osobně si myslím, že spousta lidí došla k tomu, že je třeba zpevnit celé tělo a chtějí se obecně více věnovat svému zdraví,“ potvrzuje Cibulková.

Mnozí šetří a návštěvu fitka oddalují

Velká centra si na nezájem stěžovat nemohou. Ta menší se ale musela přizpůsobit i aktuální situaci na trhu s energiemi. „Udělali jsme nějaká opatření jako byla třeba výměna starých světel za nová úspornější, abychom nemuseli zdražovat, což se nám také povedlo,“ popisuje Vojtíšek. Jeho posilovnu navštěvuje pravidelná základna se zhruba 30 členy. Jedná se o soukromý podnik, kde kladou hlavní důraz na individální přístup a soukromí. 

„Noví zájemci mnohdy posouvají termíny, protože čekají na vyúčtování za elektriku a plyn. Nárůst nějaký máme, ale rozhodně to není jako před pandemií, kdy jsme praskali ve švech. Teď opravdu chodí ti, co o to opravdu stojí a je vidět, že ostatní počítají každou korunu a šetří. Zatím je ale ještě brzo, většinou se to rozjíždí tak v polovině ledna,“ uzavřel Jaroslav Vojtíšek.

Ohodnoť článek

Foto Pixabay.com

Štítky fitness centra, posilovna, hubnutí, předsevzetí, zdraví životní styl, ceny energií

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nadšení do cvičení lidem málokdy vydrží, mnozí také šetří a předsevzetí o návštěvě posilovny oddalují  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.