Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Divočáky lákají černé bioskládky, obvod apeluje na lidi, aby neukládali odpad ze zahrad na pole

Zničené zahrady ale také fotbalové hřiště na Košutce v Plzni mají na svědomí divoká prasata, která se stahují za potravou čím dál blíže k městské zástavbě. Divočáci se pohybují také v okolí frekventované komunikace Na Sudech, kde zvířata přecházela přes vozovku. Vedení prvního městského obvodu proto opakovaně apeluje na obyvatele, aby neodhazovali zbytky ze svých zahrad na pole. Stále je to ale marný boj. Přitom za založený černé skládky mohou padnout tučné pokuty.

Je to marné. Zahrádkáři stále odhazují odpad na pole nebo na jiná veřejná prostranství. Pro prasata, která mají výborný čich je to učiněná pozvánka k hostině. „Na obyvatele se obracíme opakovaně, protože, jak vyplývá z našich zjištění, je to stále problém,“ uvedla vedoucí Odboru životního prostředí a dopravy ÚMO Plzeň 1 Romana Tomašuková.

Vyhazováním odpadu na místa, která k tomu nejsou určená, se lidé dopouštějí zakládání černých skládek, za což hrozí fyzickým osobám pokuta až do výše 50 tisíc korun, podnikatelům až jeden milion korun. Divoká prasata letos už zničila například fotbalové hřiště TJ Košutka.

Divočáci se stahují do městské zástavby, láká je nepořádek kolem popelnic i černé skládky

Divoká prasata se nevyskytují jen příměstských oblastech a parcích, ale uchylují se i k blízkosti lidských obydlí. Lidé nachází rozryté trávníky v Plzni například na Valše, v Liticích nebo na Roudné. Odborníci jejich výskyt pečlivě monitorují....

„Pokud se zamezí zakládání černých bioskládek nacházejících se v okrajových lokalitách obvodu, předpokládáme výrazné snížení počtu divokých prasat na našem území,“ podotkla Tomašuková. Jedná se především o lokality na Roudné, Mikulce a Zavadilce.

Jak vyplývá ze zjištění odboru životního prostředí, divočáky zaznamenali také v okolí frekventované komunikace Na Sudech, kde prasata přecházela přes vozovku. „Předvídejte v těchto místech pohyb divokých prasat a buďte opatrní,“ varuje Tomašuková s tím, že by zejména řidiči měli být opatrní.

V Plzni už se vyskytují téměř všude

„Divočáci s námi žijí a sdílejí stejný prostor. V Plzni s nimi žijeme už několik let a dělíme se nejen o příměstské oblasti a parky, ale dnes i o některé neudržované vnitřní plochy, areály a objekty. Začalo to na Valše, pak v Borském parku, Liticích, Bolevci, Doubravce, Bílé Hoře, Roudné, Mikulce, Homolce, Pecihrádku, Chlumu a podobně,“ vyjmenovává šéf záchranné stanice živočichů Plzeň Karel Makoň a dodává, že dnes už je potkáme téměř všude.

Na fotografii tři divoká prasata odpočívající v rákosí u Velkého Boleveckého rybníka, zhruba 50 metrů od stezky pro pěší, foto: archiv DES OP.

„Už několik měsíců na monitoringu a pohybu divokých prasat pracují kolegové z Odboru životního prostředí Magistrátu města Plzně. Mapují, kolik kde operuje bachyní se selaty, kudy chodí, odkud jsou, kde žerou a kde odpočívají přes den,“ popisuje Makoň. Podle něj divočáky neláká jen nepořádek u popelnic a hromady bioodpadu, ale také tábořiště bezdomovců. 

Kvůli blízkosti zástavby je nemožné prasata odstřelit. Město už v minulosti naistalovalo u Borského parku a na Homolce ultrazvukové plašiče. Tato zařízení jsou ale poměrně nákladná. Radnice za instalaci 24 sloupků na Slovanech zaplatilo před čtyřmi lety 380 tisíc korun.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky divoké prase, divočák, napadení prasetem, životní prostředí, odpadky, černá skládka, Karel Makoň, MO Plzeň 1

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Divočáky lákají černé bioskládky, obvod apeluje na lidi, aby neukládali odpad ze zahrad na pole  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.