Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Historická vodní nádrž Oborák se dočkala rekonstrukce za téměř 11 milionů korun

Lesy ČR zrekonstruovaly vodní nádrž na Bučeckém potoce na Plzeňsku. Jde o více než tříhektarový průtočný rybník z druhé poloviny 18. století. Díky odstranění sedimentů a obnově hráze pomůže Oborák lépe zadržet vodu v krajině. Akce proběhla v rámci programu Vracímu vodu lesu.

Od roku 2019 daly Lesy ze svého největšího vodohospodářského programu Vracíme vodu lesu do 500 staveb 850 milionů korun a stovky projektů připravují.

Rybolovný průtočný rybník na Bučeckém potoce v Trojanech u Mladotic na Plzeňsku zadrží v krajině až 88 tisíc metrů krychlových vody a zatopí 39 tisíc metrů čtverečních. „Nejprve jsme odstranili ze zátopy sediment a ze břehů náletové dřeviny. Poté následovala oprava 105 metrů dlouhé a bezmála pět metrů vysoké hráze, po níž vede asfaltová komunikace, a instalace nové spodní výpusti i bezpečnostního přelivu. Ten převede stoletou vodu,“ popsal náměstek oblastního ředitele Lesů ČR Luděk Písařík.

Bezpečnostní přeliv je z železobetonové konstrukce obložené kamenem. Více než čtrnáctimetrová přelivná hrana se zužuje k propustku pod silnicí. Vodu toku odvádí balvanitý skluz. Práce na obnově rybníka vyšly na 10,5 milionu korun. Projekt spolufinancovalo Ministerstvo zemědělství.

Název rybníka souvisí s historickou Sechutickou oborou, v níž se od 16. století chovali daňci a později divoká prasata, srnčí i jelení zvěř. Obora zanikla v 90. letech 19. století kvůli stavbě železniční trati mezi Mladoticemi a Kralovicemi. „Nádrž se podle všeho vybudovala na jejím okraji ve druhé polovině 18. století, což plyne z provedeného dendrochronologického průzkumu archeologů z Muzea a galerie severního Plzeňska, kteří datovali umístění obou původních jedlových dílů vypouštěcího potrubí nádrže. Ty jsou dnes vystavené v sídle muzea, tedy v Mariánské Týnici u Kralovic na Plzeňsku,“ doplnila mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová.

Ohodnoť článek

Foto Lesy ČR

Štítky Lesy ČR, obnova rybníka, voda v krajině, Oborák, ekologie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Historická vodní nádrž Oborák se dočkala rekonstrukce za téměř 11 milionů korun  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.