Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Plzeňská zoo si nadělila vánoční dárek v podobě nového druhu lemura, chová ho jako jediná v republice

Zoologická zahrada v Plzni se pochlubila novým přírůstkem, kterým je lemur korunkatý. Tento druh zoo nikdy dříve nechovala, takže to bude pro ošetřovatele velká výzva. Se vzácnými poloopicemi ale mají své bohaté zkušenosti. Jako jediní v republice pečují například o lemury rákosové a dokonce se jim je povedlo úspěšně rozmnožit.

Plameňáci i oblíbení lemuři kata mají v plzeňské zoo nové výběhy, kvůli ptačí chřipce i neukázněným návštěníkům

Až dosud obývali plameňáci otevřený výběh s jezírkem, což byl ale problém, pokud by se objevilo riziko spojené s šířením ptačí chřipky. Zahrada proto nechala zbudovat zbrusu novou voliéru. Kromě ní přibyla také nová expozice Mokřady Albufera, jež...

 

V Zoo Plzeň si nadělili předčasný vánoční dárek v podobě páru lemura korunkatého. Tento druh tu nikdy dříve nebyl k vidění a v republice ho ani jinde nespatříte. „Plzeňská zoo se stala 40. v Evropě, která je chová. Jádrem chovu jsou hlavně francouzské a britské zoologické zahrady. Prvním chovatelem v ČR byla v minulosti ostravská zoo, plzeňský pár je ale v tuzemsku nyní jediný,“ přibližuje mluvčí zahrady Martin Vobruba.

Chov plzeňské zoo zahrnuje tři formy lemura vari, šest druhů lemurů rodu Eulemur, lemura kata a tři druhy příbuzných maki.

Lemur korunkatý žije výhradně na severu Madagaskaru, kde obývá především suché a opadavé lesy. Spatřit jej lze i v deštných pralesech. V dospělosti je velký zhruba jako domácí kočka a váží až dvě kila. Jako jiné druhy lemurů má také tento druh dlouhý ocas, který může měřit až 45 centimetrů. Své jméno dostal podle charakteristického oranžového zbarvení na hlavě připomínajícího korunku. Rád si pochutnává na ovoci, semenech, ale nepohrdne ani drobným hmyzem. V zajetí se může dožít až 35 let. Lemur korunkatý je považován za ohrožený druh.

Samice přijela do Plzně z holandského Zooparcu Overloon a samec z francouzské zoo Parc des Félins Nesles. K vidění jsou v pavilonu Madagaskar. „Dále zde žijí například lemuři rákosoví, vari bělopásí a další druhy lemurů a maki, ale také madagaskarské želvy, ještěři, kaloni či endemičtí křečci. Unikátní jsou i šelmy galidie,“ dodává Vobruba.

Čtete také:

Ohodnoť článek

Foto Kateřina Misíková

Štítky Zoo Plzeň, lemur, lemur korunkatý, nový druh, chovatelský úspěch

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňská zoo si nadělila vánoční dárek v podobě nového druhu lemura, chová ho jako jediná v republice  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.