Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Středa 17. dubna 2024  |  Svátek má Rudolf
Bez reklam

Sbírka vánočních dárků iniciativy Holky holkám sklidila úspěch, maminkám s dětmi v nouzi splní 83 přání

Už posedmé mohli Plzeňané i lidé z širého okolí udělat na Vánoce dobrý skutek v podobě dárku pro maminky s dětmi, které žijí v azylových domech. Jejich přání byla mnohdy velmi skromná. Šlo například o oblečení, pomůcky do domácnosti a hračky pro nejmenší. Sbírku organizovala plzeňská iniciativa Holky holkám díky, které budou mít všichni potřební veselé Vánoce.

Loni se podařilo splnit 146 přání v hodnotě zhruba 150 tisíc korun. Za uplynulých sedm let jde o úctyhodných 670 dárků za více než půl milionu korun.

Celkem 83 přání maminek a dětí se podařilo splnit díky akci iniciativy Holky holkám. Dárci nakoupili dárky v celkové hodnotě přes 160 tisíc korun. Ježíšci potřebným nadělili například kolečkové brusle, prostěradlo, mop, panenky, autíčko nebo třeba teplákovou soupravu.

„Letos si jedna maminka přála matraci Dormeo a několik dalších si napsalo o kuchyňského robota, což byly asi historicky nejdražší dárky. Je fantastickou zprávou, že i tahle přání naši Ježíšci vyslyšeli,“ pochvaluje si iniciátorka akce Markéta Čekanová.

Mezi dárci byla i žena z daleké Ameriky

V minulých dvou letech se lidé vlivem covidových omezení naučili ve větší míře nakupovat na e-shopech, což se odrazilo i v této sbírce. „Už je naprosto běžné, že nám dárky posílají i lidé, kteří nejsou z Plzně. Letos podruhé byla mezi štědrými dárci i paní, která žije v Americe,“ doplnila Alena Kozáková, ředitelka Nadace 700 let města Plzně, v jejíchž prostorách se dárky shromažďují.

Dárky už čekají na své rozbalení pod stromečky v domovech sv. Zdislavy pro matky s dětmi v tísni v Plzni, Klatovech a Havlovicích.

Holky holkám je iniciativa plzeňských ženských osobností, která od roku 2016 pomáhá domovům pro matky s dětmi v tísni a od loňského roku provozuje i Šatník pro rodiče samoživitele a rodiče v nouzi. Vánoční dárky ze sbírky poputují také k maminkám, které v Šatníku pomáhají.

„Šatník slouží všem, kteří to potřebují. V nabídce je oblečení dámské, pánské a dětské, včetně obuvi a doplňků. Máme i hračky, knížky, hygienické potřeby nebo třeba nočníky. Rodičům samoživitelům stačí doložit rozsudek o svěření dětí do výhradní péče nebo jiné potvrzení, například od organizace, která se o ně stará," říkají autorky iniciativy. Zájemci tam mohou nosit čisté a stále nositelné oblečení. Ideální je vše roztřídit podle velikosti. Šatník najdou zájemci na adrese Martinská 4, Plzeň.

Ohodnoť článek

Foto Holky Holkám

Štítky Vánoční sbírka, matky samoživitelky, azylové domy, Vánoce, Holky holkám

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sbírka vánočních dárků iniciativy Holky holkám sklidila úspěch, maminkám s dětmi v nouzi splní 83 přání  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.