Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Záchranáři získali novou základnu na Doubravce, díky ní se rychle dostanou třeba k zásahu na D5

Druhá největší základna Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje ve městě se slavnostně otevřela ve Hřbitovní ulici v Plzni. Dosud záchranáři na Doubravce působili v provizorně pronajatém objektu. V novostavbě najdou zázemí dvě posádky a do budoucna se tam přesune také vzdělávací a výcvikové středisko. Díky nové základně se dostane obyvatelům čtvrtého městkého obvodu rychlé pomoci a významně se zkrátí také doba dojezdu na dálnici D5.

Nová třípodlažní budova disponuje zastavěnou plochou 500 metrů čtvrtečních a vyšla Plzeňský kraj na 54 milionů korun. Stavba nové základny trvala rok a půl a vznikla v areálu doubraveckých dobrovolných hasičů ve Hřbitovní ulici.

„Už ke konci prosince budou v nové budově umístěny dvě výjezdové skupiny záchranářů bez lékaře, který bude v případě nutnosti vyjíždět i nadále ze střediska na Borech. Je to dobrá zpráva především pro Plzeň, protože umístěním základny dochází k významnému zkrácení dojezdové doby k pacientovi. Za další přínos považuji moderní prostor pro výcvikové středisko, které zde ročně proškolí zhruba 500 záchranářů,“ uvedl náměstek hejtmana pro oblast zdravotnictví Pavel Hais (Piráti).

Záchranáři vyjíždí z Doubravky už od roku 2017, kdy zahájili činnost v provizorním pronajatém objektu v ulici U Sv. Jiří. „Naším cílem je rozprostřít výjezdové základny po Plzni tak, abychom se ke kriticky nemocným dostali co nejdříve. Výhodou vybraného místa je také blízkost frekventovaného úseku dálnice D5 včetně přivaděče a těsné sousedství s hasiči i policisty, kteří s námi u mnoha událostí zasahují společně,“ vyzdvihuje ředitel ZZS PK Pavel Hrdlička.

Do objektu se v průběhu příštího roku dobuduje zázemí pro Vzdělávací a výcvikové středisko ZZS PK. Jeho součástí budou moderní prostory pro simulační výcvik nejen profesionálních zdravotnických záchranářů, ale také nových first responderů, členů ostatních složek integrovaného záchranného systém i laické veřejnosti.

Ohodnoť článek

Foto ZZS PK

Štítky záchranná služba, výcvikové středisko, základna, D5, Doubravka, investice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Záchranáři získali novou základnu na Doubravce, díky ní se rychle dostanou třeba k zásahu na D5  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.