Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Kvůli rostoucím cenám energií budou mít nemocnice zřizované krajem příští rok ztrátu 368 milionů

Šest nemocnic zřizovaných Plzeňským krajem, z nich čtyři akutní, by mělo mít příští rok ztrátu zhruba 368 milionů korun. Meziročně půjde téměř o dvojnásobek. Jen nárůst plateb za energie činí 133 milionů korun. Kromě energií rostou také ceny léků a zdravotnického materiálu.

„I když jsou energie zastropované, tak je to pětkrát víc, než co máme do konce letošního roku," řekl náměstek hejtmana pro zdravotnictví Pavel Hais (Piráti). Kraj kompenzuje ztráty nemocnic ze svého rozpočtu vyrovnávacími platbami za poskytování služeb obecného hospodářského zájmu (SOHZ). Platí čtyřem akutním nemocnicím v Klatovech, v Domažlicích, ve Stodu a v Rokycanech a zařízením následné péče v Plané a v Horažďovicích. Nejvíc peněz vydal v roce 2017, a to 309 milionů. V dalších letech se částka snižovala.

Pacientům s dlouhodobou bolestí zad či kloubů pomůže nový přístroj v Domažlické nemocnici

Ambulance chronické bolesti v Domažlické nemocnici je v Plzeňském kraji jediná svého druhu mimo krajské město. Nyní tam mohou využívat důležitý přístroj pro léčbu pacientů trpící dlouhodobými bolestmi zad, kloubů či končetin. Jde o...

 

Kraj letos původně plánoval letošní vyrovnávací platby asi 160 milionů, ale podle Haise nakonec sumu zvýšil o více než 40 milionů korun. „Příští rok je k tomu nutné přičíst 133 milionů navíc za energie plus se očekává inflační navýšení za léky, spotřební materiál a ještě do toho hodně vstoupí mzdy. Ty jsou věcí kolektivního vyjednávání, uvidíme, jaká bude situace na konci roku," podotkl.

Mzdy zdravotníků vzrostou

Platy v krajských nemocnicích se budou podle Haise odvíjet od růstů tarifů ve fakultních nemocnicích. „My se tím sice řídit nemusíme, ale chceme udržet konkurenceschopnost zdravotního personálu, a tak budeme muset mzdy zvyšovat," potvrdil náměstek.

Kolektivní vyjednávání řeší vedení nemocnic, která si chtějí udržet kvalifikovaný personál. SOHZ na příští rok počítá pro zdravotníky v krajských nemocnicích s desetiprocentním růstem, což je podle náměstka strop. „Říkali jsme odborářům, že o víc bychom to nedokázali, protože ta ztráta nemocnic je obrovská," uvedl.

Vedení kraje nevylučuje, že by nakonec výdaje na služby obecného hospodářského zájmu v roce 2023 mohly být nižší. „Může se stát, že náklady na energie v průběhu roku klesnou pod zastropovanou cenu a pak bychom je začali soutěžit, takže bychom ušetřili," uvažuje Hais. Vyloučené není podle něj ani to, že v důsledku klesající inflace zlevní spotřební zdravotnický materiál a léky.

„Budeme samozřejmě hledat úspory v nemocnicích a budeme se snažit zvýšit jejich efektivitu a zlepšit služby," dodal Hais. Věří v nové pacienty díky tomu, že do přístrojů letos a příští rok investují 440 milionů korun z dotačního programu REACT-EU.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Nemocnice Plzeňského kraje

Štítky nemocnice Plzeňského kraje, ceny energií, Pavel Hais, zadlužení, nové přístroje, cena zdravotnického materiálu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvůli rostoucím cenám energií budou mít nemocnice zřizované krajem příští rok ztrátu 368 milionů  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.