Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

VIDEO: Hasiči svedli lítý boj s pěkně vykrmenou nutrií, dveře od chlíva jim posloužily jako štít

Dramatický souboj svedli hasiči ze stanice Radnice. Společnými silami se pokoušeli vyhnat nezvaného vetřelce, který obsadil cizí prostory a utiskoval tamní obyvatele. Do akce tak nastoupil štít v podobě dveří a lopata, jež posloužila jako zbraň.

„Tím vetřelcem byla dobře živená nutrie, která se rozhodla změnit trvalé bydliště z adresy "Příroda 1" na "Chlívek ve Svaté Barboře". Sveřepě si stála za svým a do chlívku odmítala vpustit i právoplatné obyvatele nemovitosti, jimiž byly v době našeho příjezdu poněkud rozladěné kozy,“ informovali vtipně krajští hasiči na svých sociálních sítích.

„Pojď malá." Snažili se nejprve hasiči zvířeti domluvit. Malá ale nutrie rozhodně nebyla, naopak se jednalo o pořádného macka. Zákeřné zvíře se nechtělo vzdát bez boje. „Kolegové byli nuceni použít hrozbu dlouhou zbraní (lopatou) a jako balistickou ochranu i dveře od chlívku,“ pokračují hasiči. Tentokrát už hlodavec pochopil, že prohrál a dal se na útěk. Na cestu mu ještě postarší majitelka nemovitosti pohrozila holemi.

Jedná se o invazní druh

Nutrie se považuje za invazní druh, který nemá v naší přírodě predátora a může výrazně ovlivnit původní druhy, zejména bobra evropského. Jedná se ale o kontaktní zvířata, která lidé rádi krmí. Roztomilé nutrie se nebojí vzít si kousek mrkve rovnou z ruky. Ke zbytkům po nutriích ale rádi vyrážejí potkani. Problém představují také hluboké nory, které narušují kořenový systém stromů a stabilitu břehů. Může tak dojít k pádu stromů a sesuvu půdy. Nebezpečné jsou i pro samotné obyvatele. Není neobvyklé, že dojde k bolestivému kousnutí. Na celorepublikový problém upozorňovala před časem i Agrární komora České republiky.

Nutrie jsou pro lidi na mnoha místech aktrakcí, foto: Agrární komora České republiky.

„Nutrie představují i zdravotní riziko, neboť mohou být přenašeči několika nepříjemných nemocí, jako je leptospiróza, salmonelóza, brucelóza, tularémie nebo krysí žloutenka. A jelikož tento živočich nemá v přírodním prostředí přirozeného predátora, může dojít vlivem nekontrolovaného množení k narušení ekologické rovnováhy a k vytlačení domácích druhů volně žijících živočichů,“ varuje komora.

Nutrie je původně americký vodní hlodavec, zvaný řekomyš nebo také vodní krysa. Na rozdíl od většího bobra nemá plochý ocas a má oranžové zuby. Ještě v 80. letech se jejich maso prodávalo například v rybárnách. Je považované za kvalitní a dietní. 

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto HZS Plzeňského kraje

Štítky nutrie, odchyt zvířete, Radnice, nutrie říční, invazní druh

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Hasiči svedli lítý boj s pěkně vykrmenou nutrií, dveře od chlíva jim posloužily jako štít  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.